20 éves az európai MEDIA program

Az Európai Bizottság MEDIA programjának 20. évfordulója áll a május 16-i cannes-i filmfesztivál keretében évente megrendezésre kerülő „Európai randevú” elnevezésű rendezvény középpontjában.

 

 

Az esemény házigazdái Andrula Vasziliu, a kultúráért felelős európai biztos és Gilles Jacob, a cannes-i fesztivál elnöke lesznek, 20 európai filmrendezővel egyetemben – többek között Costa-Gavrasszal, Théo Angelopulosszal, Radu Mihaileanuval és Jaco Van Dormaellel, akik megvitatják majd a MEDIA alap eredményeit, valamint az európai filmgyártás jövőjét.

A fesztiválon részt vevő filmek közül a MEDIA program idén húszat támogat. Ezek közül nyolc versenyben van a fesztivál fődíjáért, az Arany Pálma-díjért. Az új és ismert rendezők filmjei között szerepelnek Pedro Almodóvar „La Piel Que Habito”, Lars von Trier „Melancholia” és Aki Kaurismäki „Le Havre” című alkotásai is. A mellékletben megtalálható a filmek teljes listája. A MEDIA program 1991 óta több mint 1,5 milliárd eurót fektetett a filmiparba.

„Örömmel tölt el, hogy az európai filmek ismét nagy számban képviseltetnek Cannes-ban. Ez a lehető legszebb jutalom számunkra a filmipar húszéves támogatásáért” – nyilatkozta Vasziliu biztos. „A befektetett pénz óriási segítséget jelentett a filmiparnak, és nemcsak a kulturális sokszínűség megőrzéséhez járult hozzá, hanem ahhoz is, hogy nagyobb választék álljon a közönség rendelkezésére. Ezenfelül előmozdította az európai filmgyártás fejlődését is. E támogatás nélkül sok remek film soha nem jutott volna el a vetítővászonig.”
A fesztiválon a biztos asszony megerősíti majd az Európai Bizottság arra irányuló elkötelezettségét, hogy fenntartsa a MEDIA programot a jövőbeni uniós költségvetés keretében. „Az elmúlt hónapokban aggodalmak merültek fel, amelyeket szeretnék egyszer s mindenkorra eloszlatni. A MEDIA program marad. Eltökélt szándékunk, hogy építsünk az eddig elért sikerekre, hogy a program még hatékonyabb lehessen a munkahelyteremtésében és az olyan új kihívásoknak való megfelelésben, mint a digitalizálás.”
Háromnapos látogatása alatt a kultúráért felelős biztos értekezletet tart majd többek között a francia kulturális miniszterrel, a filmipar képviselőivel és egyes, a filmek mögött álló személyiségekkel.

Május 15-én a legjobb filmprojektnek járó a 2011-es MEDIA Európai Tehetség-díjat adja át, amelyet idén Zomborácz Virág és Hanna Sköld forgatókönyv-írónők vehetnek át.
Szintén találkozik a Delphine és Muriel Coulin által jegyzett „17 filles” című film csapatával, amelyet a kritikusok hete („Semaine de la Critique”) alkalmával mutatnak be. A film igaz történeten alapszik, és középiskolás lányokról szól, akik elhatározzák, hogy egyszerre esnek teherbe.
Az este folyamán részt vesz a francia Michel Hazanavicius „The Artist” című filmjének vetítésén, amely a 20-as évek Hollywoodjában játszódik. A film egy fiatal színésznő (Bérénice Bejo) és egy némafilmsztár (Jean Dujardin) eltérő sorsáról szól. Míg a hangosfilm megjelenése a színésznőnek a sztárságot jelentheti, a színésznek a karrierje végét.

Május 16-án a Bizottság vitafórumot szervez a nemzeti és a regionális filmalapokkal a filmipar támogatását szolgáló új pénzügyi eszközökről.

A MEDIA program – a 2007–2013 közötti időszakban – 755 millió eurót fektet be a az európai filmiparba (1991-es létrehozása óta több mint 1,5 milliárd euró támogatásban részesítette az ágazatot.) A program célja, hogy hozzájáruljon az európai filmek forgalmazásának és promóciójának javításához, és erősítse az ágazat versenyképességét. A finanszírozás mintegy felét olyan forgalmazók kapják, akik a hazai piacon kívül gyártott filmeket mutatnak be, további 20%‑ot filmfejlesztésre, a maradékot pedig reklámra és képzésre fordítják. A kiválasztott produkciós vállalkozások átlagban 50 000 eurós támogatást kapnak.

Forrás: Europa.eu