az EU Bizottság elérhetővé teszi az Europa portált az internetprotokoll 6-os verzióját használók számára

Az IPv6-világnapon az Európai Bizottság Europa portálját – az IPv4-et használókon túl – az internetprotokoll 6-os verzióját (IPv6) használók számára is elérhetővé tette.

Az internet az adatokat az internetprotokoll néven ismert nemzetközi kommunikációs protokollban meghatározott módon, a hálózatokon egymástól függetlenül irányított, kis adatcsomagokban továbbítja. Noha 1984-ben az internetprotokoll 4-es verziója (IPv4) bevezetésével több mint 4 milliárd cím vált elérhetővé, az új internetszolgáltatások iránti megnövekedett igény következtében 2011 februárjában az utolsó szabad IPv4-cím is kiosztásra került.

Az IPv6-átállással gyakorlatilag korlátlan számú internetcímet fog rendelkezésre bocsátani, ezáltal támogatva az új szolgáltatások robbanásszerű növekedését a jövőben. Az EU Bizottság azáltal, hogy honlapját az IPv6-ot használók számára is elérhetővé teszi, példát mutat és egyúttal reméli, hogy ezzel az állami szektor többi szereplőjét is arra ösztönzi, hogy próbálják meggyőzni az európai vállalatokat és gyártókat arról, hogy új intelligens készülékeiket és szervereiket tegyék IPv6-kompatibilissé. Az IPv6 alkalmazása az európai digitális menetrend kulcsfontosságú lépése.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A kormányokat, az internetes tartalom- és hozzáférés-szolgáltatókat, valamint az interneten is működő összes vállalkozást arra biztatom, hogy a lehető leghamarabb álljanak át az IPv6-ra, mert különben rendkívüli piactorzulásokra, az internet lelassulására és az innovációt nem támogató, kedvezőtlen környezetre számíthatunk Európában, ezt pedig nem engedhetjük meg magunknak.”

 

 

Maroš Šefčovič, intézményközi kapcsolatokért és igazgatásért felelős alelnök kijelentette: „Az Európai Bizottság jó példával jár elöl azzal, hogy az IPv6-világnap alkalmából Europa  portálját hozzáférhetővé teszi az IPv6-felhasználók számára. Ezen első lépés nagyszerű lehetőséget nyújt a lehetséges problémák feltárására, és az IPv6 teljes körű alkalmazása irányában való elmozdulásra.”

Az IPv6 bevezetését az indokolja, hogy a jövőben is elég internetcím álljon rendelkezésre. Az internet bővülésével párhuzamosan várhatóan számtalan eszköz (például okostelefonok, gépkocsik, villanyórák és háztartási készülékek) fog csatlakozni az internetre. Az úgynevezett „tárgyak internetét” alkotó érzékelők milliárdjai is nformációcsere céljából, ami új intelligens szolgáltatások egész generációját fogja életre hívni, és ezek mindegyikének IP-címre lesz szüksége. Sok milliárd IPv6-cím rendelkezésre állása biztosítani fogja az internet jövőbeli növekedését.

Az IPv6 műszaki szempontból számos előnnyel bír, például lehetővé teszi az IP-biztonság, a szabványos hálózati forgalomirányítás és a „plug and play”-lehetőségek egyszerűsített alkalmazását. Az IPv6-ra való átállás költséges ugyan, de az informatikai berendezéseknek az IPv6-tal való kompatibilitását célzó korszerűsítése drámaian csökkenthetné az átállással kapcsolatos kiadásokat.

A teljes internetforgalomnak azonban ma még csak megközelítőleg 2%-a IPv6-kompatibilis, ezért a jelenlegi internetes infrastruktúra IPv6-os korszerűsítése nem maradhat el, mert e nélkül az internet – saját sikerének áldozatául esve – lelassul, ami viszont negatív hatást gyakorolna a gazdasági növekedésre, kevesebb lehetőséget nyújtana az innováció ösztönzésére az új internetes szolgáltatások és alkalmazások terén, valamint fennállna a piactorzulás veszélye is a már kiosztott, de fel nem használt IPv4-címek viszonteladása miatt.

2011. június 17-én az Európai Bizottság a digitális menetrenddel kapcsolatos találkozó (Digital Agenda Assembly) keretében IPv6-munkaértekezletet szervez, továbbá olyan nagyszabású kísérleti projektet finanszíroz, amely az IPv6 térnyerését hivatott előmozdítani a közigazgatási szervek körében. Az Európai Bizottság eddig több mint 100 millió euró értékű beruházást hajtott végre az IPv6-tal kapcsolatos kutatási és ismeretterjesztő tevékenységekbe. A GEANT nevű európai kutatói hálózat már teljes mértékben IPv6-kompatibilis.

A szerkesztő megjegyzése: Az IPv6-világnap (World IPv6 Day) az Internet Society és számos jelentős internetes tartalomszolgáltató közös rendezvénye volt, amelynek keretében 24 órás tesztet tartottak. Ez volt az új generációs internetprotokollra történő átváltás első nagyszabású, nyilvános tesztje. A „Test Drive Day”-nek is nevezett esemény fő célja volt, hogy adatokat nyerjenek az IPv6-problémákkal kapcsolatosan. A Facebook, a Google, a Yahoo mellett több mint 400 cég vett részt a kísérletben.

 

Forrás: az Európai Bizottság sajtóközleménye