Budapesti Kibertér Konferencia

A magyar Kormány elfogadta a 2012. október 4-5-én megszervezendő Budapesti Kibertér Konferencia előkészítéséről szóló kormány-előterjesztést. A 2011. novemberi londoni nemzetközi kibertér konferencia követően Magyarország vállalta az első utókonferencia megrendezését.

Ez lehetőség arra, hogy felmutassuk és erősítsük a magyar szerepet ezen a politika, gazdaság, tudomány és társadalom számára egyaránt meghatározó területen, áttekintsük és érvényesítsük nemzeti érdekeinket a kibertérben, felhívjuk a legfontosabb nemzetközi gazdasági és a kutatás-fejlesztési szereplők figyelmét a legújabb magyar innovációs eredményekben rejlő potenciálra, előmozdítva azok további felhasználását.

A rendezvényen, amelynek házigazdája Martonyi János külügyminiszter lesz, felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is. A téma aktualitásánál, a résztvevői kör magas szintjénél és politikai súlyánál fogva a konferencia az idei év kiemelt diplomáciai és szakmai eseménye: 600 nemzetközi kormányzati, vállalati, tudományos és civil résztvevőt, és mintegy 100 sajtóképviselőt várunk a Millenáris Parkba.

A londoni konferencia tematikáját és programstruktúráját továbbvivő Budapesti Kibertér Konferencia résztvevőinek három plenáris ülés, öt tematikus panelbeszélgetés, nyolc műhelyvita, külön ifjúsági fórum és innovációs kiállítás teremt lehetőséget eszmecserére a kibertér nyújtotta gazdasági és társadalmi lehetőségekről, a kiberbiztonság nemzetközi és hazai fejleményeiről-vonatkozásairól és a kiberbűnözés jelentette veszélyekről.

A konferencia hivatalos mottója „Bizalommal és biztonsággal a szabadságért és fejlődésért” (angolul: „With Trust and Security for Freedom and Prosperity”); célja a fejlődésnek, a kibertér szabad és biztonságos használatának előmozdítása, az ehhez szükséges képességfejlesztés lehetőségeinek vizsgálata a kormányzati és a magánszektor szorosabb, gyakorlati együttműködése, a nemzetközi és regionális szervezetek összehangoltabb tevékenysége révén. Ösztönözzük további országok csatlakozását a kiberbűnözés elleni fellépésről szóló Budapest Egyezményhez, amelyet az Európa Tanács 2001-ben fogadott el, s eddig 36 ország ratifikált, 11 további pedig aláírt.

A Budapesti Kibertér Konferencia hivatalos honlapja a www.cyberbudapest2012.kormany.hu honlapon lesz elérhető 2012 augusztusától.

 

Forrás: A Külügyminisztérium közleménye a Budapesti Kibertér Konferencia megrendezéséről