Demokratikus alapjogokat biztosító médiaszabályozást követel a MÚOSZ

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége 2012. május 19.-én megtartott Küldött-közgyűlésén, a küldöttek kinyilvánították, hogy demokratikus alapjogokat biztosító médiaszabályozást követelnek.
A médiatörvények eddig megismert módosítási javaslatai alapján a médiahatóság egypárti összetétele nem változik, a frekvenciapályáztatás folyamata pedig átlátszó aktuálpolitikai játszmává silányul – olvasható a MÚOSZ mai Küldöttgyűlésének kezdetén elfogadott állásfoglalásban. A testület az uniós intézményeknek tett ígéretük teljesítésére szólítja fel a törvényhozókat.
Az Országgyűlés ezekben a napokban módosítja újra a hazai és nemzetközi fórumokon széles körben bírált médiatörvényeket. A nyomtatott és az internetes sajtó túlszabályozásának korlátozása, a forrásvédelem megerősítése üdvözlendő elemei a javaslatnak.

A médiahatóság egypárti összetételét megalapozó jelölési és kinevezési szabályok viszont nem változnak. A frekvenciapályáztatás folyamata a nyilvánosság sokszínűségét szolgáló és átlátható modell helyett átlátszó aktuálpolitikai játszmává silányul. A közmédia központosítása sem enyhül. Ennek erősödésére utal az a héten kiszivárgott információ is, hogy a szakmai botrányok sorozatába keveredő közszolgálati hírgyártás hitelének, a hírügynökség szakmai és szervezeti önállóságának visszaállítása helyett az MTI-t átszervezik, a dolgozók többsége a tévésekhez és rádiósokhoz hasonlóan a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) állományába kerül.

Az elmúlt másfél-két évben hazai szakmai és jogvédő szervezetek mellett uniós intézmények sorozatosan szólították fel a magyar kormányt a médiaszabályozás demokratikus korrekciójára, kétharmados helyett többpárti legitimációt követelve. A magyar kormányfő helyettese februárban személyesen tett ígéretet az EP állampolgári jogi bizottsága alelnökének, hogy Magyarország az Európai Tanács ajánlásainak megfelelően módosítja a médiatörvényt. A magyar kormány ezt az ígéretét még nem teljesítette.

A MÚOSZ legfelsőbb döntéshozói fóruma, a mintegy 4500 tagot képviselő Küldöttgyűlés, a törvényhozókat érdemi társadalmi párbeszéd keretében, a szakmai szervezetek bevonásával a demokratikus alapjogokat biztosító médiaszabályozás megteremtésére szólítja fel.

A jogsértő, az érvényes bírósági ítéletekkel is szembemenő törvényhozással sújtott, a véleménynyilvánítás szabadságáért küzdő kollégáinkkal szolidárisak vagyunk.

Forrás: muosz.hu