"Engedd, hogy csináljam és megértem"

A Negomoot idén rendezte meg második kárpát-medencei szimulációs versenyét Kolozsváron. A versenyen részt vett az Általános Vállalkozási Főiskola egyik hallgatója, aki tanulmányai mellett a CCO Magazin munkatársa. Tapasztalatairól röviden a következőkben számol be.

A Negomoot egy önkéntes fiatalokból álló nonprofit szervezet, amelynek célja, hogy évente többször EU Negotation Moot elnevezésű versenyeket megrendezze olyan felsőoktatásban tanuló hallgatók részére, akiket érdekel, hogy miként történik a valóságban mindaz, amit az órákon hallottak, vagy könyvből tanultak, esetleg a jövőben szeretnének az Európai Unió valamely intézményében dolgozni, vagy csupán a tárgyalási és beszéd készségüket kívánják fejleszteni. A szervezet első versenyét 2008-ban rendezte meg, azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Ezek a versenyek kiválóan egészítik ki az egyetemeken tanultakat. A szervezet , és a versenyek szándékát a Negomoot jelmondata így mutatja be:  “Mondd el és elfelejtem; Mutasd meg és megjegyzem; Engedd, hogy csináljam és megértem.”

Verseny a kárpát-medencében

A versenyzőknek köztük jómagamnak is a 2014-2020-as költségvetési keretet kellett megtárgyalnunk. A verseny előtt a hallgatókat sorsolás alapján csapatokba osztják. A szimuláció során hallgatók az első napon az előzőkben kisorsolt ország bőrébe bújnak és megpróbálják azt minél hitelesebben képviselni az Európai Unió Tanácsában. Majd miután formális illetve informális tárgyalások után meghozták a döntésüket a keretszámokat illetően, máris átalakulnak az Európai Unió Parlamentjévé ahol a helyszíni sorsolás alapján frakciókba tömörülnek és miután szavazással megosztották maguk között a tisztségeket, folytatódnak tovább az első naphoz hasonló tárgyalási csatározások a szövetségesek szerzésére.

A szervezők mindent elkövetnek, hogy a szimuláció minél élethűbb legyen. Azonban ahhoz, hogy érzékeltetni tudják azt a nyomást, ami ezekben az időszakokban, a Tanácsban az egyes miniszterekre a Parlamentben pedig a politikusokra nehezedik, némi változtatásra volt szükség. Így például a tanácsi napon ahhoz, hogy meg lehessen vétózni a költségvetést, két ország „nem” szavazatára van szükség, nem úgy, mint a valóságban, ahol akár egy ország is megvétózhatja a költségvetést. Mivel mind a Tanácsnak, mind a Parlamentnek egy-egy napja van a döntéshozatalra így, ezeken a versenyeken a tárgyalások rendszerint éjszakába nyúlnak, ami azt jelenti, hogy a versenyzőknek alig pár óra alvással kell beérniük.

A kárpát-medencei verseny mellett a Negomoot számos egyéb versenyt is rendez. Így sor kerül budapesti és vidéki egyetemek versenyére, sőt minden évben sor kerül egy nemzetközi versenyre is, amelynek Brüsszelben az Európai Parlament szolgál a helyszínéül. A vita, azonban természetesen angolul zajlik. A nemzetközi versenyeken a téma mindig más, általában egy adott törvény megvitatása. Az első ilyen versenyt 2009-ben rendezték meg, melyen közel húsz országból több mint nyolcvan hallgató vett részt.