Magyarországon az új pénztárgépek mellé kötelező lesz az internet bekötése

Lapszemle: Az eGov Hírlevél közzétette, ott olvastuk, hogy „Nemcsak új pénztárgéppel, internet előfizetéssel is kell rendelkezniük a vállalkozásoknak április elsejét követően, ha létrejön az online kapcsolat az adóhivatallal” – nyilatkozta az InfoRádiónak Varga Árpád a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökhelyettese.

 

 

Az eGov Hírlevél tájékoztatása szerint “olyan pénztárgépekre van ugyanis szükség áprilistól, amelyek lehetővé teszik, hogy egy online kapcsolat révén az adóhatóság központi szerverén keresztül egy revizor, meghatározott hozzáféréssel, bármikor betekinthessen a pénztárgép adataiba. Ehhez a valós idejű lekérdezéshez internetkapcsolatra is szükség van, ezzel a vállalkozásoknak szintén rendelkezniük kell” – hangsúlyozta Varga Árpád az interjúban.

Az elnökhelyettes hozzátette, hogy “a pénztárgépekkel kapcsolatos kiadásokhoz a vállalkozások támogatást vehetnek majd igénybe, ennek részleteit a nemzetgazdasági minisztérium dolgozza ki. Hatalmas informatikai feladat lesz az online kapcsolat létrehozása az üzletek és az adóhivatal között, ez nem egyedül az adóhatóság számára jelent egy nagyon komoly felkészülést, hanem a pénztárgép üzemeltetésre kötelezettek esetében is”

Ez a döntés azt is jelenti, hogy minden használatban lévő pénztárgépet le kell cserélni Magyarországon, még akkor is, ha az a jelenleg legmodernebb készülék. Ez alól csak az azokon a területeken lesz kivétel, ahol a Médiahatóság szerint nem lehetséges az internetkapcsolat kiépítése. Magyarországon az InfoRádió információi szerint jelenleg négyszázezer pénztárgép működik.

Az információk szerint hasonló intézkedéseket már más országokban is bevezettek, vagy éppen most tervezik annak létrehozását. Így például Bulgáriában már tapasztalatokkal is rendelkeznek ilyen rendszer működéséről. Az InfoRádió ismeretei szerint Görögországban most tervezik a pénztárgépek internetes összekapcsolását a Pénzügyminisztériummal.

Forrás: eGov Hírlevél / InfoRádió