Médianéző: pozitívak a hírek a foci-válogatottról

A  magyar futball-válogatottról szóló hírek többsége pozitív volt az első negyedévben – derült ki a Médianéző Kft. médiaelemzéséből, amely 12 – látogatottság alapján – vezető belföldi magyar nyelvű hírportált, rádió- és televízióadásokat, valamint az országos és regionális terjesztésű napi- és hetilapokat vizsgálta.

 

 

A legnegatívabb médiaképpel a FIFA döntés és a Magyarország-Románia mérkőzés rendelkezett, míg a legkedvezőbbel a Törökország-Magyarország  meccsről beszámoló hírek bírtak.

A tárgyidőszak legmagasabb megjelenésszámú és egyben legellentmondásosabb ügye a zárt kapus büntetésről szóló FIFA-döntés, mellyel 196 híranyag foglalkozott a magyar médiában. A tavaly augusztusi Magyarország-Izrael mérkőzésen történt antiszemita megnyilvánulások miatt a Magyarország–Románia világbajnoki selejtező mérkőzést zárt kapuk mögött kellett megrendezni.

A témában megszólalt többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Vona Gábor a Jobbik elnöke és Csányi Sándor az MLSZ elnöke is. A téma híraktivitását fokozta továbbá a hazai labdarúgó szövetség fellebbezése és a FIFA Fellebbviteli Bizottságának döntése is. Az ügyben napirendre kerülő vélemények vegyes képet festettek: pozitív polaritású megjelenésként értelmezhetőek a válogatottat védelmükbe vevő, a büntetés aránytalansága mellett érvelő megszólalások, továbbá a fellebbezéshez fűzött bizakodásról és a szurkolók kiállásáról, az Ötvenhatosok terére szervezendő közös meccsnézésről szóló beszámolók. Negatív hatással voltak az ügy médiaképére a presztízsveszteséget, a MLSZ számára kieső 200 millió forintos bevételt és a nemzetközi szervezetek felháborodottságát hangsúlyozó megjelenések, továbbá a Joseph Blatter szavait idéző híranyagok, melyek szerint a FIFA-elnök úgy vélekedett, hogy a rasszista megnyilvánulások esetén a pénzbírság nem elég, a zártkapus mérkőzés egy lehetséges szankció, de a pontlevonás vagy a kizárás lenne a legjobb büntetés.

A két világbajnoki – Románia és Törökország ellen vívott – selejtező mérkőzés hasonló súlyt képviselt a sajtóban, polaritásuk azonban jelentősen eltér egymástól. A Románia ellen elért 2-2-es eredmény kapcsán a negatív és pozitív tartalmak aránya csaknem egyenlőnek tekinthető, míg a Törökországban kivívott 1-1-es döntetlen esetében a pozitív híranyagok túlsúlya figyelhető meg. A negatív megjelenések jelentős részét a mérkőzések felvezetéséül szolgáló statisztikák bemutatása jelentette, melyek során a megjelenések hangsúlyozták, hogy a román válogatott ellen 32 éve, míg a török csapat ellen 29 éve nyeretlen a magyar csapat. A Románia ellen vívott hazai mérkőzés során az eredményről készült beszámolók az utolsó percben egyenlítő románokról, a megnyerhetőnek vélt találkozóról tudósítottak, míg a törökországi vendégszereplés esetében a pontmentést és a VB-részvételi álmok életben tartását emelték ki a híradások. A román meccset követően a médiumok a csalódott játékosok nyilatkozatait vették át nagy számban, így több helyütt kudarcról és távolodó pótselejtezős helyezésről cikkeztek a források. Néhány pozitív megjelenést eredményeztek ugyanakkor a bukaresti lapok tudósításait átvevő híranyagok, melyek a román sajtót idézve arról írtak, hogy a magyar csapat jobban játszott és a románok csak a szerencsének köszönhetik a pontmentést. Az isztambuli mérkőzés kapcsán a sajtótermékek elsősorban Egervári Sándor szövetségi kapitány elégedettségére, a közönség nagyszerű hangulatteremtésére és a bizakodó jövőbeni  esélylatolgatásra helyezték a hangsúlyt.

A világbajnoki selejtezőkhöz képest mérsékeltebb média-visszhangot váltott ki a Fehéroroszország ellen vívott barátságos mérkőzés. A törökországi Belekben rendezett 1-1-es találkozó kapcsán hol gólveszélyes játékról, hol rosszul sikerült főpróbáról cikkeztek a médiumok. A meccsről 18 megjelenés pozitív, 15 negatív polaritással számolt be. Megjelent még a médiában a világbajnoki selejtezők előtti edzőtábor Telkiben, a kerethirdetések, valamint a FIFA világranglista aktuális eredményei. A játékosokat érintő ügyek közül Gera Zoltán januári sérülése és műtétje, valamint Juhász Roland Videotonhoz szerződése generálta a legnagyobb megjelenésszámot.

Módszertani összefoglaló

A 2013. január 1. és március 31. közötti időszakban vizsgáltuk a 12 – látogatottság alapján – vezető belföldi magyar nyelvű hírportált, rádió- és televízióadásokat (RTV), valamint az országos és regionális terjesztésű napi- és hetilapokat.
A mintába azon cikkek kerültek, melyek a magyar labdarúgó-válogatottról közöltek híradást. A polaritás pozitív értéket eredményezett, ha a csapat szempontjából kedvező vélemények, érvek jelentek meg a médiában; míg hátrányos, kritikát megfogalmazó megjelenések esetén negatív a polaritás.

Forrás: Médianéző – Médiaelemzés