Részlet a public relations történetéből – filmen

The Century of the Self - Részlet a public relations történetébőlSzerkesztőségünk a BBC által készített, a public relations történetének epizódjait felelevenítő film első epizódját ajánlja olvasóink figyelmébe. A filmet azonban erős kritikával javasoljuk megtekinteni, mivel annak alkotói szándéka – a demokrácia negatív színben történő feltüntetése és a diktatórikus eszmék jelentőségének megjelenítése – erősen megkérdőjelezhető. Ugyancsak kétségbe vonható a film alkotóinak szándéka, hogy Sigmund Freud és Edward Bernays munkásságát negatív színben tünteti fel. A film ezekkel a szándékokkal együtt is alkalmas arra, hogy a public relations-t ma tanulmányozni kívánók megismerjék a szakma kezdeti lépéseit.

A BBC filmsorozatának első epizódja betekintést nyújt a public relations szakma kezdeti éveibe, a szakma kitalálásának hátterébe. A filmsorozat első epizódjában megismerhetjük Sigmund Freud munkásságának a témához kapcsolódó eszméit, illetve unokaöccse Edward Bernays személyét, aki felhasználta nagybátyja gondolatait a public relations szakma megalapításához.

A film sajnos számos a témához kapcsolódó történelmi tényt figyelmen kívül hagy. Így például nem mutatja be teljességében a huszadik század elejének amerikai társadalmában és a sajtó-, média szakmában megjelent változásokat. Például tévesen hirdetésnek aposztrofálja az amerikai sajtóban megjelenő szerkesztőségi információkat is. A film a manipuláció természetéről szólva maga is manipulál! A film negatívan kívánja manipulálni nézőjét, a “fogyasztói társadalom” kialakulása tekintetében is. Ugyancsak megkérdőjelezhető, vitatható a film demokrácia felfogása, az állam szerepének, az állami befolyás és a magánszféra, a magántőke viszonyának bemutatása.

A film, a demokrácia eszméjét sajátos módon értelmezi, az amerikai társadalmat, illetve gazdaságot, a szabad piac szellemét erőteljesen bírálja. A film komoly szakmai hibái ellenére is alkalmas arra, hogy a public relations tanulmányozása során a néző megismerje a “pr-atyjaként” számon tartott, a public relations kifejezés megalkotója, Edward Bernays munkásságának néhány részletét.

A film eredeti címe: The Century of the Self  Rendezte: Adam Curtis

A film ide kattintva is megtekinthető. A You Tube-ra feltöltött felvétel sajnos amatőr, szemmel láthatólag videó kamerával készült, egy tv-képernyőről történt rögzítés. Ennek megfelelően, valamint az archív felvételeknek köszönhetően, a felvétel minősége helyenként nem túl jó minőségű.