Szerencsés találkozások

Országos kampány indul a romák és nem romák együttéléséért. A Karaván Művészeti Alapítvány felhívással fordul minden olyan csoporthoz, szervezethez, amelyben romák és nem romák képesek békésen együtt tevékenykedni.

 

Cigány és nem cigány emberek találkozása szinte mindig valamilyen rossz, negatív kontextusban történik. A médiában a romákról szóló információk is túlnyomórészt negatív üzenetek, vagy valamilyen negatív jelentéstartalmuk van. A romákkal kapcsolatos sztereotip gondolkodás és előítéletesség szüntelen megerősítést kap. Így a társadalom a cigányokat mindig valamilyen problémával azonosítja. Nem csoda, hogy a cigány/roma kifejezés pejoratív jelentésű szó lett, a vesztesek, a társadalomból kiszorult érdemtelenek szinonimája.

Azonban nemcsak negatív történetek vannak. A Karaván Művészeti Alapítványnál például 12 éve roma és nem roma emberek tevékenykednek együtt, hoznak létre komoly kulturális értékeket a színházművészet és a tehetséggondozás területén.

Szerencsés Találkozások címmel felhívással fordulnak azon civil szervezetek, kezdeményezések, informális csoportok, intézmények felé, amelyekben romák és nem romák harmonikusan együtt tevékenykednek. Arra kérik ezeket a szerencsés találkozásokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk, és együtt mutassák meg magukat a nyilvánosságnak.

Az OSI (Open Society Institute) által támogatott kampány fő célja, hogy minél több szerencsés találkozás váljék láthatóvá a nagy nyilvánosság számára, valamint a projekt hatására pozitív irányban változzék a nem romák és a romák kapcsolata. A projekt 2013. január 31-éig tart.

Forrás: MIX online/ M. A. / Fotó: -a-