Tévhitek és pozitív példák

Public relations és újságírás címmel tartott vitaindító előadást Dr. Szeles Péter, a Magyar PR Szövetség elnöke, a BGF docense a MÚOSZ Kommunikációs és PR Szakosztály május 24-i találkozóján.

A beszélgetéssel a MÚOSZ Kommunikációs és PR Szakosztálya arra kereste a választ, hogy milyen szerepet tölt be a public relations az újságírás folyamatában. Dr. Szeles Péter, a szakma egyik legrangosabb hazai képviselője ma is úgy látja, hogy az újságcikkek 90 százalékát a pr-szakemberek generálják a különböző szervezetek információinak összefogásával és újságírók számára történő publikálásával. Ezen információk feldolgozója és közvetítője az újságíró, aki megszűri és közvetíti az üzeneteket. A pr-szakember feladata az, hogy információadással segítse az újságíró munkáját és nem – a köztudatban elterjedt nézet szerint -, hogy megvesztegetéssel próbálkozzon, vagy reklámszövegeket erőltessen a sajtó munkatársaira.

A beszélgetés folyamán abban minden résztvevő egyetértett, hogy szükség van a pr-szakma és újságírás közötti párbeszédre. A két szakma közötti kapcsolatot erősíti a MÚOSZ és a Magyar PR Szövetség közötti együttműködés, közös állásfoglalások kidolgozásával, mindkét felet érintő kérdések megvitatásával, illetve az a tény is, hogy az MPRSZ beköltözött a Sajtószékházba.

A rendezvényen szó esett még az információs társadalom az újságíró és pr-szakmára gyakorolt hatásáról, a két szakma közötti feszültségekről, a pr-szövegek kritikájáról, a médiapiac átrendeződéséről és aktuális etikai kérdésekről.

Az alkalom szakmai programajánlattal zárult: Dr. Szeles Péter minden érdeklődőt szeretettel invitált a 2012. június 8-15. között megrendezésre kerülő IV. PR Nyári Szabadegyetemre. A programról bővebb információ a www.mprsz.hu oldalon található.


A MÚOSZ Kommunikációs és PR Szakosztály további hírei

 

A május 24-i rendezvényen a KPRSZ vezetősége két taggal egészült ki: Szoboszlai Krisztina és Kálmán Zsuzsa vállaltak tisztséget a szakosztály munkájában.

A szakosztály következő rendezvényét a nyári szünet után, őszre tervezi.

Forrás: muosz.hu