Új fogalom (?) az eTwinning

Valójában az eTwinning Európában immár hetedik éve létező fogalom, de hazánkban nem ismert. Az Európai Bizottság idén hetedik éve megrendezett eTwinning programjának keretében 31 országból több mint 130 000 tanár szervez határokon átnyúló oktatási projekteket az információs és kommunikációs technológiák (ikt) segítségével.

 

 

2011. március 31. és április 2. között 500 tanár és 120 diák Budapesten találkozott, hogy megosszák egymással a jövőbeni eTwinning kezdeményezésekkel kapcsolatos ötleteiket, és megünnepelték az év nyolc legjobb eTwinning projektjét, melyeket ciprusi, finn, francia, görög, lengyel, magyar, olasz, osztrák, román, spanyol, szlovák és török iskolákból nyújtották be. Az eseményről szóló beszámoló angol nyelven ide kattintva elolvasható.

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos a következőket nyilatkozta: „Az eTwinning kezdeményezés a kezdetektől fogva sikertörténet. Ösztönzi a tanulást és a kreativitást, valamint azt, hogy a fiatalokat büszkeséggel töltse el európaiságuk tudata. Az eTwinning programnak nincs rögzített napirendje: kezdve attól, hogy a fiatalokat az iskolai könyvtár használatára biztatja, a nyelvtanulás ösztönzéséig mindent felölel. De elsősorban arról szól, hogy az információs és kommunikációs technológiák alkalmazásával segítséget nyújtson ahhoz, hogy a gyermekek a lehető legtöbbet hozzák ki magukból.”

 

Az eTwinning program díjai

A nyolc nyertes projektet több mint 300 pályázat közül választották ki három korcsoportban: a 4–11 évesek, a 12–15 évesek és a 16–19 évesek közül. Valamennyi pályázat olyan innovatív gyakorlatra példa, amelynek keretében legalább két, különböző országbeli iskolában új, kreatív módon, együtt folyik a tanulás.

Ezenkívül külön kategóriába tartozott a matematika és természettudomány, a francia, a spanyol és az olasz nyelv, valamint a Bizottság különdíját ítélték oda a szomszédos ország nyelvének tanulása kategóriában. Egy francia (Lycée Benjamin Franklin, Auray, Bretagne) és két spanyol iskola (IES Doctor Alarcón Santón, La Roda, IES Melchor de Macanaz, Hellín) egy olyan projektért kap díjat, amely a modern újlatin nyelvek gyökereinek tanulmányozására buzdította a diákokat. A különdíjat szívből támogatta Vasziliu biztos, aki februárban „Milyen nyelven beszél a szomszédja?” címmel indított kezdeményezést.

Mi is az eTwinning?

Az eTwinning program ikt-alapú támogatás, eszközök és szolgáltatások segítségével megkönnyíti az iskolák számára, hogy bármilyen témában partnerséget alakítsanak ki.

A rendszer része az EU Comenius programjának, és minden évben körülbelül 10 millió euró összegű finanszírozásban részesül. Nem az egyes projektekhez nyújt finanszírozást, hanem a tanároknak és a diákoknak kínál olyan eszközöket és támogatást, mint például az eTwinning portál www.etwinning.net , vagy a tanároknak szervezett szemináriumok.

A Nemzeti Szolgáltatópontok, azaz azok a szervezetek vagy intézmények, amelyek az eTwinning programot képviselik és ösztönzik az EU valamennyi tagállamában, valamint Horvátországban, Izlandon, Norvégiában és Törökországban, telefonon és online biztosítanak képzést és támogatást, találkozókat és nemzeti versenyeket szerveznek, valamint PR-kampányokat bonyolítanak le.

További információk, az eTwinning-portálon találhatók www.etwinning.net