2013-ban Marseille és Kassa lesz Európa két Kulturális Fővárosa

2013-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet Marseille (Franciaország) és Kassa (Szlovákia) viseli. A kulturális programok Marseille-ben január 12-én, Kassán pedig január 19-én kezdődnek el hivatalosan.

 

 

Androulla Vassiliou, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos a következőket nyilatkozta: „Elérkezett a pillanat, amelyre Marseille és Kassa azóta vár – és amelyre azóta készül –, hogy 2013-ra elnyerték az Európa Kulturális Fővárosa címet. Biztos vagyok benne, hogy mindkét város emlékezetes nyitóprogramokkal indítja útjának az évet. A programok egy olyan, kulturális szempontból különleges jelentőségű év kezdetét jelzik, amely nem csak a helyi lakosokat és a két várost környező régióban élőket, hanem a sokkal távolabbról érkező érdeklődőket is várja. Az Európa Kulturális Fővárosa cím több mint 25 éve az EU egyik sikertörténete: a cím egyedülálló lehetőséget kínál a városok számára kulturális lehetőségeik kibontakoztatására és a hosszú távú fejlődésre, továbbá rendkívül fontos a turizmus, a munkahelyteremtés és a városfejlesztés szempontjából is. Sok sikert kívánok az Európa Kulturális Fővárosa címet 2013-ban viselő két városnak.”

 

A „Marseille-Provence 2013” programsorozat nyitóeseményeire 2013. január 12. és 13. között kerül sor. A programok közül kiemelkedik a Marseille-ben megrendezésre kerülő hivatalos megnyitó, amelyen José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is részt vesz, az Aix-en-Provence-i kortárs művészeti kiállítás és a Marseille környéki kincsvadászat. A hétvége tűzijátékkal ér véget Arles-ban.

Kassán Andrula Vasziliu biztos asszony jelenlétében, január 19-20 között kezdődnek az események a város több helyszínén, így a nemzeti színházban, a Steel Arénában, a Podiumban, valamint számos klubban, étteremben és kulturális helyszínen. A „Kassa 2013 – Európa Kulturális Fővárosa” programsorozat keretében Kassa a keletet és nyugatot összekötő történelmi útvonalak találkozási pontján fekvő városként mutatkozik be.

2012 őszén az Európai Bizottság a 2013-as két kulturális fővárosnak ítélte az 1,5 millió euróval járó Melina Mercouri díjat, hogy ezzel ismerje el az általuk folytatott előkészítő munka magas színvonalát, és a cím elnyerésekor vállalt kötelezettségeik teljesítését.

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat az egyik legrangosabb európai kulturális esemény. A címet olyan városok nyerhetik el, amelyek európai dimenzióval rendelkező, a közönség aktív részvételével zajló, európai szinten is vonzó kulturális programot dolgoznak ki, amely illeszkedik a város hosszú távú fejlődésébe.

Arra is kiváló lehetőséget nyújt a városoknak, hogy megváltoztassák a róluk kialakult képet, helyet kérjenek maguknak a világ kulturális térképén, több látogatót tudjanak vonzani, és a kultúrán keresztül újragondolják jövőjüket.

A cím hatásai hosszú távon is megmutatkoznak, nemcsak kulturális, hanem társadalmi és gazdasági téren is, mind az adott város, mind annak régiója tekintetében. Egy tanulmányból1 például világosan kitűnik, hogy a címet elnyerő városokban a korábbi évekhez képest átlagosan 12%-kal nőtt a legalább egy éjszakát a városban töltő látogatók száma. Ez az érték a címet 2008-ban viselő Liverpool, és 2007-ben viselő Nagyszeben esetében elérte a 25%-ot.

Marseille és Kassa után az Európa Kulturális Fővárosa címet 2014-ben Riga (Lettország) és Umeå (Svédország), 2015-ben Mons (Belgium) és Plzeň (Cseh Köztársaság), 2016-ban pedig Donostia-San Sebastián (Spanyolország) és Wrocław (Lengyelország) fogja viselni.

Forrás: Europa.eu sajtóközlemény