5 lépés a Windows 10-re való biztonságos áttéréshez

A CCO Magazin szerkesztősége az egyik kommunikációs partnerétől kapott egy, a Windows 10 telepítésével kapcsolatos levelet. Szerkesztőségünkben úgy gondoltuk, hogy megosztjuk olvasóinkkal, ugyanis számunkra gondot okozott a Windows 10-re történő frissítés, s hátha másoknál is jelentkezhetett hasonló probléma. Nálunk a gond megoldódott, s ma már a szerkesztőségünk gépein a Windows 10 fut. Most teszteljük az új szoftvert, de eddig szerencsére semmi gondot nem jelentett a Windows 10 használata. Reméljük, hogy másoknak is segíthetünk a levél közzétételével.A CCO Magazin szerkesztősége az egyik kommunikációs partnerétől kapott egy, a Windows 10 telepítésével kapcsolatos levelet. Szerkesztőségünkben úgy gondoltuk, hogy megosztjuk olvasóinkkal, ugyanis számunkra gondot okozott a Windows 10-re történő frissítés, s hátha másoknál is jelentkezhetett hasonló probléma. Nálunk a gond megoldódott, s ma már a szerkesztőségünk gépein a Windows 10 fut. Most teszteljük az új szoftvert, de eddig szerencsére semmi gondot nem jelentett a Windows 10 használata. Reméljük, hogy másoknak is segíthetünk a levél közzétételével.

 

Áttérés a Windows 10-re

Az ESET hivatalosan bejelentette, hogy a Windows platform alatt működő otthoni (7-es és 8-as verzió) és üzleti (5-ös és 6-os verzió) megoldásai kompatibilisek a Microsoft legújabb operációs rendszerével is.

A Windows 10 telepítése során azonban érdemes néhány biztonsági lépést megtenni vagy átgondolni.

„A Microsoft új operációs rendszere biztonsági szempontból is jelentős újdonságokkal érkezik. Általánosságban elmondható, hogy a Windows 10 rendszerben a beépített védelmi modulok fejlődtek, de természetesen továbbra sem hanyagolható el a védelmi szoftverek használata, amelyek szinte kivétel nélkül kompatibilisek az új operációs rendszerrel. A felhasználók szemszögéből így biztonsági szempontból nincs nagyobb kockázata a frissítésnek.”   – mondta a hír kapcsán Béres Péter, a Sicontact Kft., az ESET magyarországi disztribútorának vezető IT tanácsadója.

A legfontosabb biztonsági lépések és tippek a Windows 10 telepítése előtt

1, Hardver és szoftver kompatibilitás ellenőrzése: A „Windows 10 beszerzése” alkalmazás beépített ellenőrző programja segítségével meggyőződhetünk, hogy számítógépünk és a telepített alkalmazásaink megfelelnek-e a Windows 10 támasztotta követelményeknek. Ha bármilyen problémát érzékel, érdemes elgondolkodni a frissítés elhalasztásán.

2, Készítsünk biztonsági másolatot: A rendszeres biztonsági mentés mindig fontos szempont adataink védelmében, különösen igaz ez a zsaroló kártevők virágkorában és akkor, ha új operációs rendszert telepítünk. Segítségével bármilyen probléma esetén vissza tudjuk állítani adatainkat és esetlegesen a rendszer korábbi állapotát is. Az alábbi angol nyelvű cikk segít ebben a lépésben: http://www.windowscentral.com/how-make-full-backup-windows-pc

3, Frissítsük védelmi szoftvereinket: A legtöbb vírusirtó és védelmi megoldás szintén kompatibilis a Windows 10 rendszerével, azonban érdemes minden megoldás legfrissebb  verziójára frissíteni az eszközeinken, hiszen a gyártók, ezekkel a megoldásokkal tesztelték az új rendszert. Az ESET Smart Security és az ESET NOD32 Antivirus programok kompatibilisek a legújabb Windows 10 és minden Windows XP SP3 és azutáni operációs rendszerrel. Az ESET minden frissítése a licencidőszak alatt ingyenes, így a felhasználóknak nem kell aggódniuk újabb anyagi kiadás miatt.

4, Gondoljuk újra jelszavainkat: Ha még nem rendelkezünk Microsoft felhasználói fiókkal, a frissítéshez mindenképpen szükségünk lesz egyre. A regisztrációnál érdemes minimum 8 karakterből álló kis és nagybetűt, valamint különleges karaktert vagy számot tartalmazó jelszót választanunk, a lehető legnagyobb védelem érdekében. Egy-egy rendszerfrissítésnél amúgy általánosságban is elmondható, hogy érdemes átgondolnunk jelszavaink biztonsági szintjét és állapotát, és amennyiben szükséges változtatni, frissíteni rajta.

5, A telepítést követően pedig bátran próbáljuk ki a biztonsági újdonságokat: Elég csak mosolyognunk és ki is használhatjuk az új a Windows Hello által nyújtott biometrikus azonosítás lehetőségét amennyiben eszközeink képesek ezek kezelésére.

Vírusvédelem üzleti felhasználóknak Windows 10 használata esetén
Az üzleti felhasználók, akik Windows 10-re cserélik munkaállomásaik rendszerét, érdemes meggyőződniük arról, hogy ESET Endpoint Security és az ESET Endpoint Antivirus programjaikat a legújabb 5-ös vagy 6-os verzióra frissítették-e az operációs rendszer frissítése előtt. A régebbi verziók nem kompatibilisek a Windows 10 operációs rendszerrel.

 

Reméljük, hogy a fentiek közreadásával több olvasónknak tudtunk segíteni.

 

Forrás: ESET sajtóközlemény