50 éves az EU Bizottság gyakornoki programja

Vajon mi a közös VI. Mohammed marokkói királyban, Mario Montiban, Silvia Koch-Mehrinben és Barack Obama gazdasági tanácsadójában, Michael Fromanben? Az, hogy egykor mindannyian az Európai Bizottság gyakornokai voltak.

A program 1960-as indulása óta már több mint 40 000 fiatal frissdiplomás vett részt a Bizottság gyakornoki programjában. Ez a világ legnagyobb és legrégebben futó, valamint az évente legmagasabb számú gyakornoki helyet kínáló szakmai gyakornoki programja.

A gyakornokoknak (akiket francia kifejezéssel gyakran stagiaire-ként is emlegetnek) az 5 hónapig tartó időszak alatt lehetőségük nyílik a Bizottság teljes munkaidőben dolgozó tisztviselőivel együtt dolgozva a munkafeladatok széles skáláján kipróbálni és kamatoztatni szakmai tudásukat. Néhány volt gyakornokból európai biztos vagy parlamenti képviselő, míg másokból uralkodó vagy újságíró vált.

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztosAndrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős európai biztos a következőket mondta: „A gyakornokok dinamizmusa és tudása nagymértékben segítette a Bizottság munkáját az elmúlt évek alatt. Sokuk számára az 5 hónap alatt szerzett tapasztalat mind eljövendő karrierjük, mind pedig az Európai Unió iránti, egész életükön át tartó elkötelezettségük szempontjából meghatározó jelentőségű.”

 

 

 

1960-ban, a gyakorlat első évében mindössze 3 szerencsés kiválasztott vehetett részt szakmai gyakorlaton. 1983-ra a tapasztalatszerzők száma 500-ra nőtt, napjainkra pedig már körülbelül 1200-ra gyarapodott. A program 50 éves fennállása alatt Olaszország bocsátotta a legtöbb (megközelítőleg 4 500), míg Málta a legkevesebb (körülbelül 50) gyakornokot az uniós intézmények rendelkezésére. Az Európai Unión kívüli országból érkező gyakornokok száma kis híján elérte a 3 500-at. Az elmúlt évtizedben a női szakmai gyakornokok száma jóval felülmúlta férfi társaikét. Ez az arány 30% és 70% között mozgott. 2009-ben a gyakornokok átlagéletkora 26 év volt, az általuk magas szinten beszélt nyelvek száma felülmúlta a 4-et, diplomáik száma pedig fejenként majdnem elérte a 2-t.

Tíz korábbi bizottsági gyakornok

Az Európai Bizottság egykori gyakornokai közé tartoznak az alábbi híres személyek:

Dacian Ciolos mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos

Fülöp spanyol herceg, trónörökös

Michael Froman, Barack Obamának, az Egyesült Államok elnökének helyettes tanácsadója és nemzetközi gazdasági ügyek terén nemzetbiztonsági tanácsadó

Silvana Koch-Mehrin, az Európai Parlament alelnöke és a német Liberális Demokrata Párt (FDP) európai parlamenti képviselője

Manuel Marín, az Európai Bizottság volt alelnöke

VI. Mohammed marokkói király

Mario Monti, korábbi belső piacért és versenypolitikáért felelős biztos

Christine Ockrent belga származású újságíró, a l’ Express című hetilap szerkesztőségének volt vezetője, a France 2 és France 3 tévécsatornák bemondója

Odile Quintin, az Európai Bizottság Oktatásügyi és Kulturális Főigazgatóságának volt főigazgatója

Viviane Reding, az Európai Bizottság jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős alelnöke

 

Hogyan válhat valakiből gyakornok a Bizottságban?

A gyakornoki programra egyetemet végzett szakemberek jelentkezését várják a világ minden tájáról. A gyakornokok mintegy 90%-a az Európai Unió polgára. A gyakornoki helyek betöltéséért ádáz küzdelem folyik: minden évben több mint 14 000 jelentkező közül kell a Bizottság munkatársainak kiválasztania azt az 1200 személyt, aki végül gyakornoki pozíciót tölthet be. Évente kétszer indul az 5 hónapos gyakornoki időszak, március 1-jén és október 1-jén. A jelentkezéseket elektronikus formában, 7 hónappal a gyakornoki időszak kezdete előtt kell benyújtani a Gyakornoki Iroda honlapján keresztül. A stagiaire-ek havonta 1067 eurós anyagi támogatásban részesülnek, ezenkívül a Bizottság utazási költségeiket is megtéríti. A Gyakornoki Iroda speciális programon keresztül igyekszik ösztönözni roma pályázók és Kínából érkező tolmácsok (évente 10-10 személy) jelentkezését.

A Gyakornoki Iroda felügyeli és irányítja az évi 7 millió euró (2009-es adat) költségvetéssel rendelkező programot.

A Bizottság gyakornoki programja része az Oktatási és Kulturális Főigazgatóság tevékenységének. A Bizottság tervei között szerepel az, hogy a gyakorlatot teljesítettek olyan jószolgálati nagykövetekké válnak, akik közösséget alkotva segítenek majd az európai eszmék és értékek népszerűsítésében.

Forrás: Europa.eu

CCO Magazin info