A hírhamisítás, manipulálás ellen tiltakozik a MÚOSZ etikai bizottsága

A MÚOSZ, mai napon megválasztott új etikai bizottsága, a Küldöttközgyűlést követően megtartotta első, alakuló ülését, ahol bizottság tagjai meghozták első állásfoglalásukat, a közelmúltban tapasztalt hírhamisítások, manipulálás témájában.

Legfrissebb hírünk: Az etikai bizottság állásfoglalásához 2011.12.13.-án egyhangúlag csatlakozott az Aranytollas Újságírók Társasága is.

 

“A MÚOSZ új etikai bizottsága elfogadhatatlannak tartja, hogy a sajtószabadságot a hatalom érdekében bármely sajtóorgánum a saját érdekei szerint értelmezze és közvetítse. A bizottság szolidáris mindazokkal, akik a köztelevízió cenzúrája ellen tiltakoznak” – hangsúlyozza állásfoglalásában a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) szombaton újjáválasztott etikai bizottsága, mely a köztévés retusálási botrány ellen tiltakozókkal vállal szolidaritást.

“A hazai közmédiában ismétlődő esetek hívják fel az újságíró-társadalom és a közvélemény figyelmét a hírek meghamisítására, manipulálására” – fogalmaz az etikai bizottság állásfoglalása. Emlékeztet arra, hogy korábban a köztelevízióban Papp Dániel törvénysértő módon Daniel Marc Cohn-Bendit nyilatkozatát hamisította meg. A szakma határozott tiltakozása ellenére, ez a manipuláció nem járt hátrányos következményekkel az elkövetővel szemben. Nemrég pedig Dr. Lomnici Zoltánt, az Emberi Méltóság Tanácsának elnökét takarták ki Tőkés László mellől egy sajtótájékoztatóról készült tudósításban.

Az etikai bizottság szerint ez a gyakorlat kísértetiesen hasonlít a sztálinizmus módszereihez, amikor a hatalomnak nem tetsző személyeket egyszerűen kiretusálták a tudósításokból, a riportfotókról.
“A MÚOSZ Etikai Bizottsága a közvéleményhez fordul tiltakozásával, mivel nem tartjuk elfogadhatónak, hogy a média ismét a cenzúra áldozatává váljék.” – olvasható a MÚOSZ etikai bizottságának közleményben.