A különleges magyar úti célok ismertségének növelését az EU is segíti

A tavalyi évben az európai állampolgárok 51%-a tervezte nyaralását a saját országában. Miközben sokan úgy jósolják, hogy ez a tendencia 2012-ben folytatódni fog, az Európai Bizottság a Kiváló európai desztinációk (EDEN) projekt keretén belül arra bátorít mindenkit, hogy fedezze fel a közvetlen közelében található rejtett kincsek széles választékát.

 

Az EDEN célja bemutatni az európai kontinens által kínált, eddig viszonylag ismeretlen, különleges úti célokat. Az EDEN desztinációk Európa-szerte lehetőséget nyújtanak a látogatók számára, hogy többet tudjanak meg saját országuk kultúrájáról, természeti értékeiről és hagyományairól.

 

Antonio Tajani, az EU ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős biztosa elmondta: „Az EDEN olyan fenntartható üdülőhelyekre irányítja a figyelmet, ahol a turizmus összhangban van a helyi közösséggel és  örnyezettel. A mai gyorsan változó világgazdaságban az EDEN felhívja a figyelmet Európa legkülönlegesebb és legkreatívabban kihasznált turisztikai célpontjaira. Ez a helyi gazdaság – elsősorban a kisvállalkozások – számára is előnyös, így az EDEN hozzájárulhat a jelenlegi gazdasági válság leküzdéséhez.”

A pályázó desztinációk az adott ország kiváló turisztikai célpontjának járó díjáért versenyeznek, amely minden  évben más témát helyez a középpontba. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója elmondta: „A magyar EDEN úti célok a fenntartható turizmus kiemelkedő példái, amelyek felejthetetlen élményt nyújtanak a hagyományos üdülőhelyeknél kevésbé zsúfolt és ismert helyre vágyó látogatók számára. Az EDEN kezdeményezés segít a feltörekvő desztinációk népszerűsítésében, és egész évben látogatható turisztikai célponttá alakítja őket.”

A 2011-es pályázat keretében azokat az úti célokat keresték, amelyek kiemelt szerepet játszanak az adott régió turizmusának megújításában, és turisztikai attrakciói új formában mutatkoznak be, miközben megőrzik korábbi kulturális, történelmi és természeti értékeiket. A hazai győztes a Magyarország déli részén elhelyezkedő, gyönyörű tájairól, történelmi és kulturális örökségéről ismert Mecsek lett; a pályázatot három település, Pécs, Pécsvárad és Orfű közösen adta be. A mecseki-dombságot mediterrán éghajlat jellemzi; az enyhe hőmérsékletnek  köszönhetően rendkívül elterjedtek errefelé a füge-, mandula- és gesztenyefák. A régióban a vidéki látnivalókon kívül számos nagyobb és kisebb település vár felfedezésre, így a római kori város, Pécs, vagy a leginkább kiváló borairól ismert Villány.

A 2010-es pályázat azokat az úti célokat díjazta, amelyek innovatív módon közelítik meg a vízi turizmust. A nyertes Magyarország legnagyobb természetes tava, a Tiszató lett, amely a vízi turizmus egyre népszerűbb desztinációja. A tótól néhány kilométerre található Európa legnagyobb virágzó vízililiommal és tündérfátyollal teli mezője. A Tisza-tó és környéke számtalan lehetőségeket kínál a vezetett túráktól – amelyek során a látogatóknak  megismerkedhetnek a legérdekesebb látnivalókkal – a gyógyfürdőkig, ahol a pihenni vágyók kikapcsolódhatnak és energiával töltődhetnek fel.

2009-ben az EDEN a védett területek turizmusára koncentrált. Az Írottkő Natúrpark területe változatos tájairól, egyedülálló kulturális és természeti értékeiről ismert. A Kőszegi-hegység legmagasabb csúcsa, az Írottkő 882 méteres tengerszint feletti magasságával bájos hegyi falvakra, történelmi helyekre és pazar tájakra nyújt kilátást. A gyógyító hegyi levegő és a természet nyugtató hangjai kihagyhatatlan élményt nyújtanak az Írottkő Natúrparkba látogatók számára.

2008-ban az EDEN pályázat témája az élő hagyományok és a helyi szellemi örökség voltak. Hortobágy, a magyar nyertes, Európa egyik legnagyobb természetes pusztája. 80 000 hektáros nemzeti parkjának lakói hagyományos pásztoréletmódot folytatnak. Rendezvényei, mint például a Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapok szintén egyedülálló élményben részesítik az idelátogatókat.

2007-ben az EDEN a vidéki turizmust helyezte középpontba, a pályázat nyertese Magyarországon az Őrség lett. A tiszta levegő és az érintetlen természet igazi kikapcsolódást jelentenek, és olyan szabadtéri tevékenységeket is lehetővé tesznek, mint a lovaglás, a vezetett túrák, és egy környezetvédelmi oktatóközpontba való látogatás.

Forrás: ec.europa.eu / Napimagazin