„A leszokott dohányosok megállíthatatlanok”

Küzdelem a dohányzás ellen: az Európai Bizottság „A leszokott dohányosok megállíthatatlanok” szlogennel az Unió egészére kiterjedő kampányt indít

A dohányzás az elkerülhető betegségek legfőbb kiváltó oka az Európai Unióban, a becslések szerint évente több mint 650 000 ezren halnak meg a dohányzás következtében, és minden harmadik ember dohányzik. Az új hároméves kampány a dohányzásról való leszokás pozitív hatásaira összpontosít, és reklámok, közösségi médiumok, rendezvények, valamint hasznos eszközök koordinált kombinációjával szeretné megszólítani a dohányosokat és támogatni őket a leszokásban.

„A leszokott dohányosok megállíthatatlanok”

A kampány célcsoportját az Unión belüli közel 28 millió 25–34 év közötti dohányos jelenti. A kampány a leszokásból eredő előnyöket hangsúlyozza, a leszokott dohányosokat és eredményeiket állítva például azok számára, akiknek bátorításra van szükségük a leszokáshoz. A kampány ezen túlmenően az innovatív „iCoach” eszközzel valódi, gyakorlati segítséget is nyújt a leszokáshoz.

A kampány első éve a koncepció kidolgozásával és elterjesztésével fog telni. A későbbi évek során a leszokás előnyeire koncentrálnak, köztük a dohányzás abbahagyásának fizikai, személyes, sőt pénzügyi előnyeire. Különös figyelmet fognak fordítani bizonyos csoportok, különösen a nők és a rosszabb társadalmi-gazdasági helyzetben levő rétegek megszólítására. Ezzel biztosítják, hogy „A leszokott dohányosok megállíthatatlanok” kampány üzenete az egyes országok és demográfiai csoportok igényeihez igazodjon és az EU minden részébe eljusson.

A kampány elindításakor John Dalli, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa a következőket nyilatkozta: A fiatalok azért kezdenek el dohányozni, mert elhitetik velük, hogy ez menő dolog; azért folytatják a dohányzást, mert a dohányzás függőséget okoz; az EU-ban pedig évente több mint 650 000-en halnak meg a dohányzás miatt, mert a dohány erősen mérgező.A közhatóságoknak segíteniük kell a polgárokat abban, hogy megszakítsák a függőség, elkerülhető betegségek és halál ördögi körét.„A leszokott dohányosok megállíthatatlanok” kampány pont erről szól.Bízom benne, hogy a kampány segít meggyőzni a dohányosokat arról, hogy sokat nyerhetnek a leszokással”.


Az iCoach eszköz

„A leszokott dohányosok megállíthatatlanok” kampány hatékony eszköze az iCoach fantázianevű, szabadon hozzáférhető, az EU minden hivatalos nyelvén elérhető digitális egészségügyi tanácsadó platform. A többi digitális egészségügyi alkalmazástól eltérően az iCoach a leszokni nem akarókkal és a magas visszaesési kockázatúakkal is foglalkozik.

Az EU folyamatos részvétele

Az EU első dohányzásellenes jogszabályait az 1980-as években vezették be. Azóta az uniós jogszabályok és politika tovább fejlődött a termékszabályozás, a reklámok, a passzív dohányzás elleni védelem, valamint a dohányzás-megelőzés, tájékoztató kampányok és a leszokás támogatása terén.

Az Uniós megközelítés 2002 óta az EU egészére kiterjedő tájékoztató kampányokat is magában foglal.

A Bizottság által finanszírozott első uniós tájékoztató kampány a 2002–2004 között zajló „Feel free to say no (Merj nemet mondani)” volt.

A 2005–2010 közötti „SEGÍTSÉG” kampány a dohányzás megelőzésére, a dohányzásról való leszokásra és a passzív dohányzás elleni védelemre, valamint elsősorban a 15–24 év közötti európai fiatalok célcsoportjára koncentrált.

„A leszokott dohányosok megállíthatatlanok” elnevezésű új kampány az előbbiek természetes folytatása, és középpontjában immár nem a dohányzás veszélyei, hanem a dohányzásról való leszokás előnyei állnak.

Sok tennivaló van még
A korábban elért eredmények ellenére Európa lakosságának egyharmada még mindig rendszeresen rágyújt, és továbbra is rengetegen halnak meg a dohányzással kapcsolatos megbetegedések következtében. Ez nem pusztán emberi tragédiákat, hanem lényeges egészségügyi és társadalmi-gazdasági problémát is jelent, mivel nagy terhet ró a népegészségügyi rendszerekre és Európát értékes, a versenyképesség javításához szükséges munkaerőtől fosztja meg.

Forrás: „A leszokott dohányosok megállíthatatlanok” kampány  www.exsmokers.eu