A média szerint akár magyar is lehet az új pápa

Az esélyesek között tartják számon Erdő Pétert az összes magyar média-megjelenés csaknem felében, s a külföldi lapok is számolnak a megválasztásával – derül ki a Médianéző Kft. elemzéséből, amely 321 vonatkozó cikket vizsgált február 11 és március 4 között.

 

A hazai sajtóban megjelenő érvek szerint Erdő Péter fiatalnak tekinthető, a bíborosok között ismertnek számít, rendelkezik kánonjogi múlttal,
jól beszél olaszul, és erős nemzetközi kapcsolatrendszere van, ami igen esélyessé teszi őt. A Médianéző Kft. által vizsgált külföldi sajtótermékek szerint is lehetséges, hogy ő lesz az új pápa.

Számos támogató érv Erdő Péter mellett hozta fel, hogy a jelöltek között 61 évével fiatalnak tekinthető, és a katolikus egyháznak szüksége lehet egy olyan vezetőre, aki hosszabb ideig töltheti be a tisztséget, ezzel állandóságot biztosíthat. Mellette szól továbbá, hogy a bíborosok között ismertnek számít, ő tölti be az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöki tisztségét, valamint kánonjogi múltja és olasz nyelvtudása is alkalmassá teszi. Egyes híradások úgy vélték, hogy XVI. Benedeknek továbbra is jelentős hatása van a konklávé végkimenetelére, ami növeli Erdő Péter esélyeit, hiszen hasonló elképzeléssel rendelkeznek a katolikus egyház jövőjéről.

Mellette szól továbbá erős nemzetközi kapcsolatrendszere és az a vélekedés is, hogy „kiismeri magát a vatikáni hatalmi apparátus titkos folyosóin”. (Haszon Újság, 2013.03.04.) A pápa lemondása után a fogadóirodák is esélylatolgatásba kezdtek: egy brit cég például a hetedik legesélyesebbnek  tekinti a magyar bíborost. Számos híradás hozzátette ugyanakkor, hogy a konklávén biztos befutóra nem lehet számítani, hiszen gyakran meglepetést hoztak a múltban is.

Kisebbségben voltak azon híradások, melyek úgy vélekedtek, nem lenne jó az egyháznak, ha a magyar bíborost választanák pápának. Az érvek között található, hogy „ismét egy teológiai kérdésekben dogmatikus főpap kerülne a világegyház élére” (168 Óra, 2013.02.28.), mely nem segítené bizonyos reformok megindulását. A lengyel Gazeta Wyborcza cikke szerint pedig a magyar elöljáró „komoly hátránya” túlságosan fiatal kora.

Nemzetközi médiainformációk

A sajtóforrásokra támaszkodó publikációk többsége tényszerűen közölte, hogy Erdő Péter az esélyesek között szerepel. Leggyakrabban olasz médiainformációk kerültek a közbeszédbe, megjelent az ANSA hírügynökség, az Il Messaggero, az Il Fogilo és a Corriere della Sera lapok, valamint az olasz közszolgálati rádió híradásai is a haza médiában. Az olasz sajtó mellett kedvezően vélekedett a National Chatolic Reporter és a Die Welt is a magyar bíboros esélyeiről, de az osztrák és francia sajtóból is vettek át tartalmakat a magyar médiumok. Érdemes kiemelni az Il Messaggero olasz lapot, mely az Echo TV szerint „négy bíborosra szűkítette az esélyes pápajelölteket: Marc Ouellet quebeci, Erdő Péter esztergom-budapesti, Odilo Scherer Sao Paulo-i és Angelo Scola milánói érsekre.” (echotv.hu, 2013. 03. 03.)

A lengyel Gazeta Wyborcza szerint a magyar elöljáró „komoly hátránya” túlságosan fiatal kora, és így a rendkívül hosszú pontifikátus kockázata (Gazeta Wyborcza, 2013. 02.11.). Egy másik lengyel lap, a Rzeczpospolita az Insider című angol nyelvű olasz lapra hivatkozva a legnagyobb eséllyel rendelkező jelöltek szűk körébe sorolta a magyar bíborost. „A 61 éves Erdő Péter azon kevés egyházi ember közé tartozik, akiknek munkásságát az egyházon kívül is nagyra értékelik: a világ legkitűnőbb kánonjogi és egyházjog-történeti szakértői közé tartozik.” (Rzeczpospolita, 2013. 02.13.)

A német dpa hírügynökség információira támaszkodva a Frankfurter Rundschau és a Berliner Zeitung is külön foglalkozott Erdő Péterrel a pápaválasztás esélyeseiről közölt összeállításában, mely előnyként említette az esztergom-budapesti érsek konzervatív teológiai beállítottságát, az egyházon belül gyorsnak számító felemelkedését, valamint nemzetközi kapcsolatrendszerét.

(Frankfurter Rundschau, 2013.02.28.). A Reuters hírügynökség az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának élén eltöltött két ciklust és az afrikai egyházi vezetőkkel ápolt szoros kapcsolatait emelte ki Erdő Péter erősségei közül. Az osztrák Die Presse ennél árnyaltabban látja a magyar bíboros esélyeit: olasz médiaforrásokra hivatkozva a lap azt állította, hogy egyértelmű favoritról nem lehet beszélni.

A Nyezaviszimaja Gazeta szintén sorra vette az Erdő Péter mellett és ellen szóló érveket, kiemelve azon képességét, hogy egyesíteni tudja maga körül az európai, afrikai és latin-amerikai vezetőket. Azonban az orosz lap is felhozta a sajtóban hangoztatott hátrányt, miszerint nem felel meg teljesen
a modern média elvárásainak és túl fiatal.

Hazai vélekedések

Horváth Pál vallástörténészt, vallásfilozófust elsősorban XVI. Benedek lemondásának okairól kérdezte a HOT Magazin. Horváth Pál elmondta, nem tartja véletlennek, hogy Erdő Péter neve is felmerült a jelöltek között. „Fiatal, 61 éves, a nála fiatalabbak – három főről beszélünk – még friss, tapasztalattal nem rendelkező bíborosok.” Hozzátette, hogy „117 választásra jogosult bíboros van, akiknek a zöme nem elég ismert, nem elég nagy formátumú, és – ami cseppet sem elhanyagolható tényező – nem beszélnek elég jól olaszul. Erdő Pétert a bíborosok nagy része ismeri, ez nagyon jó ajánlólevél, de a kánonjogászi múltja, a felkészültsége és a nyelvtudása is joggal emelte őt az esélyesek közé.” (HOT Magazin, 2013.02.21.)

Cseh Péter Mihály, a pécs-kertvárosi Szent Erzsébet plébánia káplánja XVI. Benedek pápa lemondásáról, a leköszönt pápához fűződő személyes élményéről, illetve az új pápával szembeni elvárásairól beszélt: „Ha az eszemre hallgatok, akkor legyen Erdő Péter az új pápa, mert akkor mi magyarok nagy áldást nyerhetünk általa. Ha a szívemre hallgatok, akkor legyen Cristoph Schönborn, aki egyszer alázatosan azt mondta: Az Egyház tagjai bűnösek, ezért tartozhatok én is közéjük.” (pecsiujsag.hu, 2013.03.03.)

A Haszon Újság március 4-i, pápaválasztással foglalkozó írásában több magyar egyházi személyiség is megszólalt: „Erőskezű, így a magyar katolikus papok közül sokan örülnének, ha a Vatikánban találna munkát” – fogalmazott egy magas rangú katolikus politikus magazinunknak. A Szeged–Csanád egyházmegyei püspök viszont azt mondta lapunknak: „Nem is biztos, hogy jó, ha Erdő pápa lenne, mert ilyen magasan kvalifikált embernek itthon is akadna dolga.” Kiss-Rigó László megyéspüspök szerint egy magyar pápa valamelyest előtérbe helyezné Közép-Európát a Vatikán politikájában,  akaratlanul is, mert jobban ismeri a térség problémáit. Prímásunk ráadásul kiismeri magát a vatikáni hatalmi apparátus titkos folyosóin.” (Haszon Újság, 2013.03.04.)

Molnár Tamás, római katolikus pap részt vett XVI. Benedek utolsó pápai miséjén, melyről az ujszo.com hírportálnak beszélt. A Rómában élő egyházi személy elismerően, ugyanakkor szkeptikusabban vélekedett Erdő Péter esélyeiről: „Erdő Péter bíboros valóban egy elismert személyiség.
Ám sok mesterkélt elmélet, féligazságokon alapuló vagy akár igazságalap nélküli hír is napvilágot
lát.” (ujszo.com, 2013.02.28.)

Kasza László, volt pannonhalmi diák, a 168 Órában XVI. Benedek pápa lemondásával és Erdő Péter pápává választási esélyeivel foglalkozó írást közölt. A bíboros esélyeivel kapcsolatban nem foglalt konkrétan állást, ugyanakkor erősen kritizálta az esetleges megválasztásának következményeit: „Szerintem két okból is katasztrofális lenne, ha Erdő Péterre esne a konklávé választása. Személyében ismét egy teológiai kérdésekben dogmatikus főpap kerülne a világegyház élére, aki csakúgy, mint két elődje, ellenzi a szükséges, az egyház jövőjét jelentő reformokat, s nem beszéli a mai ember nyelvét. Ezen túlmenően Erdő Péter abban a nemzeti egyházban szocializálódott, amelynek főpapjai mindig kiszolgálták a mindenkori kormányokat.” (168 Óra, 2013.02.28.)

Fogadóirodák

XVI. Benedek bejelentésére szinte azonnal reagáltak a fogadóirodák, folyamatosan frissítetve az esélyes jelöltek sorrendjét felvonultató listájukat,  melyekre rendre hivatkoztak magyar sajtóorgánumok is. Az irodák adatai alapján a választás közeledtével egyre előrébb került a magyar jelölt az esélyesek listáján. A publikációkban sok esetben a William Hill brit fogadóiroda aktuális adataira hivatkoztak: „A William Hill brit fogadóiroda szerint Erdő Péter magyar bíboros a hetedik legesélyesebb a pápai székre XVI. Benedek lemondása után.” (Metropol, 2013.02.12.)

 

Forrás: Médianéző elemzése