A mobilosok negyede netezik csak készülékén

A 18 évesnél idősebbek 78 százalékának, nagyjából 6,3 millió felnőttnek van mobiltelefonja – derül ki a Mediameter kutatásából, amelyet az első negyedévben, reprezentatív mintán, 2 ezer felnőtt személyes megkérdezésével készítettek a mobiltelefon-használatról.

A saját mobiltelefonnal rendelkezők aránya a 60 évesnél idősebbek között az átlagnál lényegesen alacsonyabb (59%), emellett a Kelet-Magyarországon élők (69%), a községekben lakók (72%) és az alapfokú végzettséggel rendelkezők (71%) körében is mérsékeltebb a mobiltelefonok elterjedtsége.

A mobiltelefon tulajdonosok háromnegyede (76%) újonnan, saját maga vásárolta a készülékét. A felnőttek több mint fele (57%) 1-2 éven belül vásárolt mobiltelefont használ.

A mobiltelefon tulajdonosok 40 százaléka, több mint 2,5 millió felnőtt lakos, Nokia márkájú készüléket használ, 28 százalékuknak Samsung (1,7 millió felnőtt), 10 százalékuknak Sony Ericsson, míg 5 százalékuknak LG márkájú telefonja van. A mobiltelefonnal rendelkező felnőttek több, mint negyedének volt okostelefonja 2013 elején (28%), ez mintegy 1,7 millió okostelefon használót jelent.

Az új készülékek aránya 2013 elején a Samsung tulajdonosok között volt a legmagasabb: e csoport tagjainak negyede (23%) 1 éven belül, újonnan vásárolt készüléket használt, miközben ugyanez az arány a Nokia és a Sony Ericsson használók körében csak 13, illetve 14 százalék.

A vizsgálat során a megkérdezetteknek arra is választ kellett adniuk, melyik szolgáltató hálózatára kapcsolódik az általuk használt mobiltelefon. A válaszok alapján elmondható, hogy 2013 elején a saját tulajdonú mobilkészülékkel rendelkezők 44 százaléka a T-Mobile ügyfele volt, ez országosan mintegy 2,8 millió előfizetéses, vagy kártyás felhasználót jelent. A Telenor (27%) és a Vodafone (27%) ügyfeleinek száma egyaránt nagyjából 1 millió fővel kisebbre becsülhető.

A mobiltulajdonosok többsége, a beszélgetésen kívül, hetente többször szokott telefonján sms-t küldeni, kétharmaduk általában havonta szokott fényképeket készíteni/nézni a készülékén (68/64%). A mobiltelefonosok csak alig fele szokott zenét hallgatni (48%), vagy videofelvételt (46%) készíteni a készülékén, játszani 41 százalékuk szokott.

A felhasználók 27 százaléka használja internetezésre is mobilját. Valamennyi mobiltulajdonos 13 százaléka szokott e-mailezni, 11 százaléka közösségi oldalakat böngészni, és csupán 7 százalékuk olvas internetes újságcikket telefonján – derült ki a Mediameter kutatásából.

A kutatás 2013. első negyedévében, országosan reprezentatív minta alapján, 2000 felnőtt személyes megkérdezésével készült.

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Mediameter kutatás