A MÚOSZ Elnökségének állásfoglalása: Tiltakozunk az újabb elbocsátások és a vidéki stúdiók bezárása ellen

A MÚOSZ Elnöksége állásfoglalást bocsátott ki, amelyben tiltakozik a média területén történő újabb elbocsátások és a vidéki stúdiók bezárása ellen

 

 

A magyar közmédia centralizálásának legújabb, értékromboló lépései ellen tiltakozik a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége. Állásfoglalásukban felszólítják a közmédia átalakításáért felelős vezetőket és döntéshozókat, hogy haladéktalanul kezdjenek párbeszédet az érintett szakmai és állampolgári közösségekkel.

Megdöbbenve tapasztaljuk, hogy a regionális műsorszórás fejlesztése helyett a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egy évvel a köztévé regionális műhelyeinek bezárása után most a helyi közszolgálati rádiózást is ellehetetleníteni készül.

A regionális műsorsugárzás megszüntetése ellentmond az európai közmédiumok elfogadott és az Unió országaiban megvalósított rendszerének. A MÚOSZ Elnöksége szerint a magyarországi közszolgálati televíziózás és rádiózás keretei között éppen hogy erősíteni kell a regionális műsorszórást, hogy a regionális stúdiók szakmai önállóságot élvezve hatékonyan szolgálhassák a demokratikus közösséget.

A MÚOSZ Elnöksége sajnálattal állapítja meg, hogy az érdemi egyeztetés az újabb csoportos létszámleépítésekről ismét elmaradt. Nem ismertek az MTVÁ-ban dolgozó újságíró kollégák tucatjait fenyegető elbocsátások szakmai és gazdálkodási érvei, így a vidéki stúdiók bezárásának indoklása sem.

A MÚOSZ Elnöksége felszólítja a közmédia átalakításáért felelős vezetőket és döntéshozókat, hogy haladéktalanul kezdjenek párbeszédet az érintett szakmai és állampolgári közösségekkel! Tiltakozásunk kifejezéséül a hazai közvélemény mellett az Európai Unió, az EBESZ és a Circom Regional (a regionális televíziózók együttműködésének európai fóruma) figyelmét is felhívjuk a magyar közmédia centralizálásának legújabb, értékromboló lépéseire.

Forrás: muosz.hu