A pénzügyi tudás változtathat a fiatalok pesszimizmusán

A CCO Magazin szerkesztőségében úgy tartjuk, hogy szívesen közlünk pozitív kommunikációs példákról szól híreket. Ismét egy ilyen példáról értesültünk, s szívesen osztjuk meg olvasóinkkal. Egy felmérés szerint negatívan látják a jövőjüket a pályakezdők. Ezért az egyik hazai bank pénzügyi vetélkedővel szeretné segíteni a fiatalok szemléletváltását.A CCO Magazin szerkesztőségében úgy tartjuk, hogy szívesen közlünk pozitív kommunikációs példákról szól híreket. Ismét egy ilyen példáról értesültünk, s szívesen osztjuk meg olvasóinkkal. Egy felmérés szerint negatívan látják a jövőjüket a pályakezdők. Ezért az egyik hazai bank pénzügyi vetélkedővel szeretné segíteni a fiatalok szemléletváltását.

A pályakezdők még sosem látták annyira negatívan a helyzetüket, mint tették azt a tavalyi év végén a K&H felmérése szerint. A megkérdezettek borúsan látják a helyzetüket az önmegvalósítás, az anyagi biztonság, az önállóság és a lakáshoz jutás lehetőségét tekintve, de általában elégedetlenek az életükkel és a jövőbeli kilátásaikat sem látják rózsásnak. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint a fiatal korban elkezdett pénzügyi oktatás jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a pályakezdők könnyebben tudjanak alkalmazkodni a változó gazdasági helyzethez, és előre tervezzék életüket.

Két éve méri a K&H Bank a pályakezdők hozzáállását a jóléti index keretében. Itt negyedévente nézik, mennyire elégedettek a fiatalok a jelenlegi helyzetükkel, hogyan látják jövőbeli kilátásaikat, lehetőségeiket például a lakáshoz jutás, családalapítás, az anyagi biztonság, önmegvalósítás tekintetében. A legutóbbi, 2014 év végi felmérés minden idők legalacsonyabb értékét hozta. Ráadásul sokan nyilatkoztak úgy, hogy most sem elégedettek, de nem is bíznak abban, hogy helyzetük jobbra fordul.

A megkérdezett 19-29 éves fiatalok több mint 60 százaléka még nem teremtette meg az önálló élethez szükséges körülményeket és a szüleinél lakik. Megerősödött a munkanélküliségtől való félelem is.

A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője szerint ahhoz, hogy a fiatalok életkilátásai javuljanak, szükséges az is, hogy minél korábban megkezdődjön a pénzügyi oktatásuk. „A változó gazdasági helyzet mindig új kihívások elé állítja az embert, amihez alkalmazkodnia kell. Ahhoz, hogy kijöjjön egy pályakezdő a fizetéséből, kifizesse a számláit, elkezdjen megtakarítani egy albérletre vagy egy kis garzonlakásra, esetleg egy használt autóra, először is pénzügyileg meg kell terveznie több évre előre az életét. Felmérni a lehetőségeit, a családja anyagi hátterét, ha a céljai eléréséhez hitelre van szüksége, akkor azt is számításba kell venni, milyen kilátásai lehetnek a jövőben a munkaerőpiacon, van-e előrelépési vagy munkahelyváltási lehetősége. Mindez csak akkor lehetséges, ha minél fiatalabb korban megismerkedik az alapvető pénzügyi fogalmakkal, alapismeretekkel. Például már gyerekként megtanulja, mire kell költeni a családi költségvetésből, hogyan lehet gyarapítani a zsebpénzt egy kis házimunkával vagy diákmunkával, a keresetet hogyan tudja elhelyezni például egy megtakarítási számlára, ahol kamatozik. Sok fiatal felnőtt, aki otthon él, nincs tisztában ezekkel a dolgokkal, így nem tud, mert nem is mer a saját lábára állni és pénzügyileg is önállósodni” – mondta Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

A Bank azért hívta életre öt évvel ezelőtt a versenyt, hogy az ahhoz kapcsolódó segédanyagokkal – rajzfilmmel, óravázlatokkal –az általános iskolások játékosan megtanulják az alapvető pénzügyi ismereteket. Akik évről évre visszatérő nevezők, az egymásra épülő tudás révén felnőve önállóan is megállják majd a helyüket. Az eddigi tapasztalatok és a pedagógusi visszajelzések szerint például nyertes csapatok később iskolabüfét nyitottak, de volt olyan tinédzser, aki az osztálykirándulást szervezte meg sikeresen annak minden költségével, programjával együtt.

Budapest 2015. január 20.

 

Forrás: K&H sajtóanyag