New Yorkban megszámlálhatatlan múzeum található. Van azonban egy, amely a public relations szakma számára rendkívüli jelentőséggel bír.
Ez a Public Relations Múzeum. A CCO Magazin szerkesztője a múzeumban járt és felfedezett néhány magyar vonatkozású tárgyat is.
 
A hivatalos nevén “The Museum of Public Relations” New Yorkban található, nemcsak a pr-szakma emlékeit van hivatva gyűjteni, hanem oktatási intézményként is működik. Képzéseivel, programjaival szolgálja a közkapcsolatokat, a kommunikációt tanuló diákok, az oktatók, a kutatók és a gyakorló pr-szakemberek világának növekvő közösségét egyaránt. A pr-múzeumot 1997-ben alapították, s ismereteink szerint ez a világ egyetlen olyan múzeuma, amely a nemzetközi pr-szakma emlékeit keresi, kutatja, feldolgozza és bemutatja.
A hivatalos nevén “The Museum of Public Relations” New Yorkban található, nemcsak a pr-szakma emlékeit van hivatva gyűjteni, hanem oktatási intézményként is működik.A hivatalos nevén “The Museum of Public Relations” New Yorkban található, nemcsak a pr-szakma emlékeit van hivatva gyűjteni, hanem oktatási intézményként is működik.
Képzéseivel, programjaival szolgálja a közkapcsolati tantárgyakat, a public relations-t, a kommunikációt tanuló diákok, az oktatók, a kutatók és a gyakorló pr-szakemberek világának növekvő közösségét egyaránt.
A pr-múzeumot 1997-ben alapították, s ismereteink szerint ez a világ egyetlen olyan múzeuma, amely a nemzetközi pr-szakma emlékeit keresi, kutatja, feldolgozza és bemutatja.
Az intézmény nemcsak múzeum, hanem referencia könyvtár is egyben, amely arra törekszik, hogy a szakma történelmi áttekintését nyújtsa és az egyre növekvő gyűjteményével a public relations fejlődésének bemutatásával az egész szakma fejlődését szolgálja.
A pr-múzeum küldetésének tartja, hogy a public relations történetét minél többen megismerjék.
Kimondott céljuk életre kelteni a public relations – a kampányok, válságok – történetét, valamint bemutatni a pr-szakma vezetőit.
Rendkívül fontosnak tartják, hogy a megszerzett ismereteket megosszák a fiatalokkal, és a gyakorló szakemberekkel egyaránt, hogy ezzel hozzájáruljanak a pr-szakma gyakorlata minőségének emeléséhez.
New Yorkban megszámlálhatatlan múzeum található. Van azonban egy, amely a public relations szakma számára rendkívüli jelentőséggel bír. Ez a Public Relations Múzeum. A CCO Magazin szerkesztője a múzeumban járt és felfedezett néhány magyar vonatkozású tárgyat is.Az intézmény küldetési nyilatkozatában fontos, a szakma fejlődését elősegítő célok szerepelnek:
Megfogalmazásuk szerint a legfontosabb, hogy a pr-múzeum és referenciakönyvtár a nyilvánosság számára nyitott legyen, megismertesse az érdeklődőkkel a public relations történetének krónikáját, könyvek, folyóiratok, levelek, poszterek és más történelmi műtárgyak bemutatásával.
Ezen belül kiemelten fontosnak tartják a pr-szakma úttörőinek, munkásságuknak a bemutatását, valamint, hogy megismertessék a látogatókkal a public relations-nak a társadalomra gyakorolt ​​hatásával.
Ezért gyűjtik a pr-szakma különböző relikviáit, hogy ezzel is népszerűsíteni tudják a pr-szakmát.
A múzeum alapítói fontosnak tartják, hogy legyen egy olyan történelmi kutatási gyűjtemény, referencia- és kutatóközpont, amely a public relations fejlődésére összpontosít, ezáltal előmozdítja a pr-szakma történelmi kutatásait.
Az intézmény nemcsak múzeumként és referencia könyvtárként szolgál, de a nyilvánosság számára különféle programokat és eseményeket szervez. Ilyen a múzeum továbbképzési programja, aminek keretében mutatnak be, a public relations szakmához kapcsolódó társadalmi eseményeket, kampányokat.
A “Public Relations Sokszínűsége” elnevezésű előadás-sorozatban például olyan témák szerepelnek, amelyen a női pr-szakemberek bemutatása, (PR Women Who Changed History), a spanyol származású pr-szakemberek (Celebrating Latino PR), illetve az afro-amerikaiak szerepéről (Celebrating Black PR) szólnak majd. Egy másik tervezett esemény egy fontos társadalmi problémát jár körbe a pr-szakma szempontjából.(The LGBTQ Experience in Public Relations)
Shelley Spector, a múzeum igazgatója a múzeumlátogatás során céljukat így foglalta össze: “bemutatjuk a pr-szakma történetét és feltárjuk a public relations szerepét az üzleti életben, a társadalmi kultúrában és a politikában egyaránt.”
A múzeum gyűjteményében több száz ritka tárgy, könyv, levél, fénykép és film található, amelyek segítségével a látogatók megismerhetik a szakma úttörőit, munkásságukat. A látogatók a múzeumban megismerhetik a különféle társadalmi mozgalmakat is, azokat, amelyeket a public relations filozófiája vezetett.
A múzeum gazdag gyűjteménnyel rendelkezik, amely bemutatja a pr-szakma úttörői életét, munkásságukat. A múzeum legfontosabb darabjai, a szakma alapítója, Edward Bernays életéhez kapcsolódnak.
A múzeum látogatói elsősorban azok a főiskolai, egyetemi hallgatók, akik most tanulják a pr-szakmát. Számukra fontos megismerni a public relations szerepét az üzleti életben, a társadalomban és a kultúrában. Ehhez járul hozzá, ha tájékozottak lesznek az „ősi” média technológiákról, az úttörők életéről. A múzeumban tett “osztály-látogatások” során a hallgatókat arra ösztönzik, hogy megtapasztalják, hogy a pr-szakma alapítói hogyan gyakorolták a szakmát a kezdetekben és az elmúlt évszázad során.
A Múzeum digitális archívuma video interjúkat tartalmaz. Az interjúkban megszólalnak a pr-szakma ismert személyiségei, illetve a videók között találhatók olyan eseményekről készült felvételeket, amelyek bemutatják a társadalom különböző területein megjelent pr-kampányokat, eseményeket. Például az afrikai amerikaiak, latinok és a nők hozzájárulását a public relations szakma fejlődéséhez.

IPRA – International Public Relations Association – 1996

A CERP – European Public Relations Confederation zászlaja 2000

A múzeum gyűjteményében nemcsak az amerikai pr-szakmai gyökereit, de számos a nemzetközi public relations elméletét és gyakorlatát bemutató, ezek között európai és ezen belül magyar vonatkozású tárgy is található.
Egy magyar vonatkozású nemzetközi pr-kampány egy eszköze 1977-ből

A Múzeum könyvtárában található egy magyar szakkönyv is.

 
A múzeum meglátogatása mindazok számára élményt jelent, akik érdeklődnek a pr-szakma története, elsősorban annak kezdetei iránt.
CCO Magazin