A SMART 2016 konferencia ujdonságai

A 2016 május 23-i SMART 2016 konferencia, a korábbi évek megszokott tematikai palettáján túl számos új tematikai elemmel bővült.A 2016 május 23-i SMART 2016 konferencia, a korábbi évek megszokott tematikai palettáján túl számos új tematikai elemmel bővült. Rengeteg friss magyar ötlet mutatkozik be a legnagyobb hazai okostechnológiai konferencián – Intelligens önvezető autók, kiterjesztett valóság alapú repülőgép átvizsgáló rendszer, hordozható személyi EKG – néhány azok közül az ígéretes startupok közül, melyek friss, innovatív ötletekkel, prototípusokkal, kész megoldásokkal mutatkoznak be a SMART 2016 konferencián 2016. május 23-án.

 

Az idei SMART 2016 konferencia amellett, hogy otthont ad a Telekom által szervezett európai startup verseny döntőjének (Telekom Innovation Contest), valamint a Telekom nemzetközi startup seregszemléjének (Telekom Innovation Expo), felvonultatja az öreg kontinens legjobb kezdő vállalkozásait is. Legyen szó szenzoros biztonsági újításról vagy ipari rendszereket forradalmasító ötletről vagy akár vakokat és gyengénlátókat segítő alkalmazásról, netalán az e-kereskedelmet támogató, úttörő megoldásokról, mind-mind ott lesznek a SMART 2016-on. A konferencia továbbá, a minden évben megújuló tematikán túl, a nagyközönség előtt még kevésbé ismert, magyar innovatív vállalkozásoknak is bemutatkozási lehetőséget biztosít. 

Az okostechnológia életünk egyre több területén van markánsan jelen. A nagyvállalatok ügyletvitelében, a várostervezésben, az egészségügyben, otthonunkban és az agráriumban is. Gombamód szaporodnak hazánkban a szenzorokra, dolgok internetére (IoT), illetve Big Data-ra épülő megoldások, melyek teljes iparágakat változtatnak meg. Hogyan lehetünk a digitális ipari forradalom nyertesei? Többek között erre a kérdésre is keressük a választ a SMART 2016 konferencián.
 
Javában zajlik a digitális, más szóval negyedik ipari forradalom, mely szakértők szerint legalább annyira meg fogja változtatni a gazdasági és társadalmi berendezkedést, mint a modern gőzgép elterjedése a 18. században.

A magyar cégek nap, mint nap egyre több digitális, innovatív technológiával jelennek meg a piacon, melyek a kitörési pontot is jelenthetik a gazdaság számára.

Milyen okostechnológiai megoldásokat tudunk nyújtani a világpiacnak? Mely iparágakban vagyunk igazán versenyképesek?

A SMART 2016 konferencia 2016. május 23-án több mint 100 előadás keretében mutatja be a legfrissebb hazai és nemzetközi tech trendeket. 

Javában zajlik a digitális, más szóval negyedik ipari forradalom, mely szakértők szerint legalább annyira meg fogja változtatni a gazdasági és társadalmi berendezkedést, mint a modern gőzgép elterjedése a 18. században.  A magyar cégek nap, mint nap egyre több digitális, innovatív technológiával jelennek meg a piacon, melyek a kitörési pontot is jelenthetik a gazdaság számára.  Milyen okostechnológiai megoldásokat tudunk nyújtani a világpiacnak? Mely iparágakban vagyunk igazán versenyképesek?  A SMART 2016 konferencia 2016. május 23-án több mint 100 előadás keretében mutatja be a legfrissebb hazai és nemzetközi tech trendeket.

A digitalizáció felrobbantotta a vállalati kommunikációt

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a vállalati élet keretei új értelmet nyernek: újra kell definiálnunk a munkaidő, az együttműködés, a vállalati tudásvagyon témakörét, ahogyan az információs rendszerek, vagy a transzparencia is új értelmet nyernek. Nem beszélve az információ biztonsági aggályokról vagy a különböző generációk egymásra hatásáról. A SMART 2016 többek között ezeket a kérdéseket is vizsgálja.
 
Smart farming: az agrárium forradalma
 
A szenzorok, a dolgok internete, a Big Data a mezőgazdaságot is teljesen új alapokra helyezi. Hazánk kiváló adottságokkal rendelkezik az agrárium területén, azonban hatékonyságban nagy a lemaradásunk a fejlett, nyugati országoktól. Az okostechnológia azonban ezen könnyedén képes változtatni, amit szerencsére egyre több fejlesztőcég ismer fel. Az egyik, a konferencián bemutatkozó agrárinformatikai projekt az IoTree, mely összegyűjti és felhőben tárolja a különböző szenzorok által továbbított adatokat a páratartalomra, fényviszonyokra, hőmérsékletre és a talaj nedvességtartalmára vonatkozóan üvegházakban.
 
Énektanárból szoftverfejlesztő négy hónap alatt?
 
Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a hazai munkaerőpiacról több mint 20.000 IT szakember hiányzik, európai uniós szinten pedig mintegy 1 millió betöltetlen állás van az informatikai területen. A felsőoktatás képtelen megoldani a helyzetet és az akkreditáció lassúsága elavulttá teszi a megszerezhető szaktudást. Beruházások tömege marad el a munkaerőhiány miatt, miközben egyetemet végzett fiatalok tömege munkanélküli, esetleg végez képzettségénél alacsonyabb szintű munkát. Ezt a problémát már egyre több hazai kezdeményezés próbálja orvosolni, szaporodnak a fejlesztőket képző „kóder” akadémiák. A SMART 2016 konferencián is több ilyen cég mutatkozik be, melyek azt ígérik, hogy négy hónap alatt szoftverfejlesztőt faragnak akár egy énektanárból is. 

 

Néhány újdonság, &eacut
e;rdekesség a SMART 2016 Konferencián

Mesterséges intelligencia a jövő autóiban

A SMART 2016-on bemutatkozik az AdasWorks, mely mesterséges intelligencia alapú vezetéstámogató rendszert fejleszt önvezető autókhoz, annak érdekében, hogy a jövő autózása biztonságosabbá, kényelmesebbé váljon. Az előadásban az önvezető autók jelenéről és jövőjéről, technológiai, jogi és etikai kihívásokról lesz szó, mely során bemutatásra kerülnek az AdasWorks-nél jelenleg folyó fejlesztések eredményei is.

 

Magyar okos megoldás forradalmasíthatja a repülőgép átvizsgálást

A szintén az eseményen bemutatkozó Aerin-X nevű magyar startup egy speciális, kiterjesztett valóság (Augmented Reality) technológián alapuló megoldással célozza forradalmasítani az utasszállító repülőgépek felszállást megelőző, kötelező külső átvizsgálását. Az előadás keretében bemutatásra kerül a technológia és az, hogy konkrétan milyen problémára nyújt választ.

 

Életmentő technológia: Az amerikai piac imádni fogja a hordozható EKG-t

A stroke a második leggyakoribb halálnem a világon, amelyben bárki érintett lehet, hiszen a kor előrehaladtával egyre nő a rizikója, illetve további számos kockázati tényező is fent áll. A magyar WIWE egy olyan kisméretű, hordozható vizsgálati eszközt fejlesztett ki, mellyel egy okosalakalmazás segítségével bárki könnyedén pontos EKG mérést végezhet. Az eszköz továbbá méri a véroxigén szintet és lépésszámlálót is tartalmaz. A készülék ezzel segíti a stroke megelőzését, hiszen önálló rizikóbecslést végez a hirtelen szívmegállás és a pitvari fibrilláció okozta stroke kockázata kapcsán. Az előadásban a technológia mellett szó esik majd a cég egyesült államokbeli terveiről is, de a konferencián új, e-health, életmentő megoldásokat mutat be a Microsoft is.

 

Hogyan építsünk startupot 60 perc alatt?

A rendezvényen a közel 100 előadás között megtalálhatóak lesznek a legfrissebb UX fejlesztési kihívások is, amelyeket a Testbirds és a Supercharge és a Green Fox Academy szakemberi hoznak közelebb az odalátogatókhoz. Akitket pedig az aktív kikapcsolódás érdekelközel, ebben sem lesz hiány: közel fél tucat, izgalmas szakmai workshopra is sor kerül majd május 23-án. A Drukka Startup Stúdió csapata például egy egyórás esemény keretében „startup sprintet” rendeznek, melynek során a konferencia tematikája mentén, résztvevőkkel közösen kiválasztanak egy random ötletet, majd a fő mérföldkövek bemutatásával lemodellezik, hogy az adott koncepció megoldására milyen lépéseken keresztül lehet startupot építeni.

 

A SMART 2016 Médiatámogatója a CCO Magazin

A SMART 2016 Médiatámogatója a CCO Magazin