A számítási felhő jobb kihasználása

Digitális menetrend: az EU Bizottság véleményeket gyűjt a számítási felhő európai kiaknázásának legjobb módjáról

 

A felhőalapú számítástechnika azt jelenti, hogy a számítási erőforrások – alkalmazások vagy üzleti szolgáltatások – valós időben használhatók az interneten keresztül, a szolgáltatás díjazása pedig a felhasználás alapján történik. (a számítási felhő kifejezés arra utal, hogy a szolgáltatást nem meghatározott helyről, hanem a “felhőből” lehet elérni).

 

Az Európai Bizottság szeretné megismerni a polgárok, vállalkozások, a közigazgatási szervek és más érdekelt felek véleményét arról, hogy az ún. számítási felhő előnyeit hogyan lehetne teljes körűen kihasználni.

A számítási felhő lehetővé teszi a vállalatok, a közigazgatási szervek és az egyének számára, hogy úgy használják a hálózatokat – például az internetet –, férjenek hozzá adataikhoz és szoftvereikhez, hogy az azokat tároló számítógépek máshol találhatók. A gazdaságosabb hardverhasználat lehetővé tétele révén e technológia segíthet a vállalkozásoknak – különösen a kkv-knak – információtechnológiai költségeik radikális csökkentésében, a kormányoknak pedig szolgáltatásaik alacsonyabb költségek mellett történő nyújtásában és az energiamegtakarításban. A számítási felhőt jelenleg is széles körben használják, például a web alapú e-mail-szolgáltatások céljára. A tendencia növekvő és a várakozások szerint a felhőalapú szolgáltatások 2014-re csaknem 35 milliárd euró bevételt fognak termelni. A polgárok és vállalkozások számára biztosított, e technikai fejlődés előnyeinek legnagyobb mértékű kihasználását lehetővé tevő megfelelő feltételek támogatása az európai digitális menetrend intézkedéseinek egyike. Az online nyilvános konzultáció augusztus 31-ig tart. A válaszokat a Bizottság a számítási felhőre vonatkozó, 2012-ben bemutatásra kerülő európai stratégia előkészítése során használja fel.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Izgatottan várom a számítási felhő nyújtotta lehetséges előnyöket a költségcsökkentés, a szolgáltatásfejlesztés és az új üzleti lehetőségek megnyitása szempontjából. Egyértelműen meghatározott számításifelhő-stratégiára van szükség ahhoz, hogy ezt a potenciált a lehető legjobban ki tudjuk aknázni. A helyes stratégia kidolgozásához fontos az érdekelt felektől általunk kért visszajelzés is.”

 

 

 

A számítási felhő potenciálisan új, jelentős szolgáltatási iparággá válhat, mely nagyszerű lehetőségeket nyújtana az európai távközlési és technológiai vállalatok számára. A vállalati ügyfelek és a közigazgatási szervek a számítási felhő révén élvezhetik az alacsonyabb költségek és a korszerű szolgáltatások kínálta előnyöket, ahelyett, hogy saját szoftvert és számítástechnikai eszközöket kellene telepíteniük, illetve karban tartaniuk.

Az EU Bizottság felkér minden érdekelt felet, különösen a számítási felhő fejlesztőit és felhasználóit, hogy osszák meg tapasztalataikat, szükségleteiket, elvárásaikat és meglátásaikat a számításifelhő-szolgáltatás igénybevételével és nyújtásával kapcsolatban. A felmérés keretében többek között az alábbi témákban várnak visszajelzést:

  • adatvédelem és a felelősséggel kapcsolatos kérdések, különös tekintettel a határokon átnyúló helyzetekre,
  • egyéb jogi és műszaki akadályok, amelyek lassítják a számításifelhő-technológia európai fejlesztését;
  • szabványosítás és interoperabilitási megoldások;
  • a felhőalapú szolgáltatások elterjesztése, különösen a kkv-k körében;
  • a kutatás és az innováció támogatásának módjai a számítási felhő területén.

A konzultáció során kapott válaszokat beépítik a számítási felhőre vonatkozó európai stratégiába, melyet a Bizottság 2012-ben fog bemutatni. E stratégia célja, hogy tisztázza a számítási felhő európai elterjesztésének jogi feltételeit, ösztönözze a versenyképes európai felhőalapú ipar és piac kialakulását, és felgyorsítsa az innovatív számításifelhő-szolgáltatások bevezetését a polgárok és a vállalkozások számára.

Forrás: Europa.eu