A Velencei Bizottság elítélte a magyar médiaszabályozást

A Velencei Bizottság, az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete állásfoglalást fogadott el a magyar médiaszabályozásról. Az állásfoglalásban több ponton javaslatot tettek a szabályozás kiigazítására. Az állásfoglalással kapcsolatosan a magyar ellenzéki pártok sajtóközleményben sürgették a változásokat.A Velencei Bizottság, az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete állásfoglalást fogadott el a magyar médiaszabályozásról. Az állásfoglalásban több ponton javaslatot tettek a szabályozás kiigazítására. Az állásfoglalással kapcsolatosan a magyar ellenzéki pártok sajtóközleményben sürgették a változásokat.

A Velencei Bizottság állásfoglalása lesújtó véleményének adott hangot sajtóközleményében a magyar médiaszabályozással kapcsolatosan.

A legkritikusabbak az alábbi kérdésekben voltak a Velencei Bizottság tagjai:

Komolyan krtizálták, hogy a magyar médiahatóság a miniszterelnökhöz lojális vezetőjének túl nagy a hatalma; nagy a kockázata, hogy a Médiatanács és a közmédia kuratóriuma politikai kinevezettekből áll és nem eléggé független; az állami hirdetésekre fordított keret elköltése átláthatatlan.

A kritikák között szerepelt az is, hogy a kereskedelmi médiát kizárták a fizetett politikai hirdetések piacáról; tisztázatlannak tartják, ezért véleményük szerint önkényes is lehet a média szankcionálásának rendszere; túl szigorú a médiában megjelenő, esetleg sértő tartalmak törvényi szabályozása.

A Velencei Bizottság állásfoglalása szerint az újságírók és informátorainak védelmét biztosítani kell.

A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja Vágó István a Velencei Bizottság állásfogalásával kapcsolatosan sajtóközleményében azt emelte ki, hogy “A Fidesz médiaszabályozása a demokrácia lebontásának és a maffiaállam kiépítésének az eszköze.”

Vágó István hozzátette, hogy a Velencei Bizottság állásfoglalása “megerősíti a Demokratikus Koalíció meggyőződését, hogy a Fidesz a médiát is a kizárólagos hatalmának biztosítására, az emberek agymosására, a magánszektor megfélemlítésére, az alapvető szabadságjogok korlátozására és lopásra használja fel.

A Demokratikus Koalíció szerint a média az a terület, ahol a pártpolitikának semmi keresnivalója sincs. A DK kormányra kerülve gyökeresen megváltoztatja a jelenlegi kormány gyakorlatát, visszaadja a sajtó szabadságát és megszünteti az elmúlt években pártszócsőként működő köztévét.”

Az Együtt felszólítja a kormányt, hogy a szakmai és civil szervezetek, valamint az ellenzéki pártok bevonásával alkosson teljesen új médiaszabályozási rendszert. Az Együtt szerint a jelenlegi szabályozás az európai normákkal ellentétes, erről pedig már papírja is van a Fidesz-KDNP-nek.

Az Együttnek a témában kiadott sajtónyilatkozata szerint “a Velencei Bizottság pontosan ugyanazokat a kifogásokat fogalmazta meg a magyar médiaszabályozásról, melyeket a teljes magyar ellenzék évek óta mond. Bebizonyosodott: a Fidesz-KDNP az európai normákkal ment szembe, amikor torz médiaszerkezetet alakított ki. A közmédiát az illiberális állam propagandagépezetévé silányította, az ellenzéki véleményeket elhallgatják, a független médiumokat pedig elhallgattatják. Erről már papírjuk is van az Európai Bizottságtól.”

Az Együtt azt követeli, hogy a Fidesz-KDNP hallgasson a Velencei Bizottságra, az ellenzékre és a józanészre! Kezdődjön valódi társadalmi vita a médiaszabályozásról. Legyen szakmai és politikai egyeztetés, majd történjen meg az egész terület újraszabályozása, a szakmai szervezetek, a civilek és minden parlamenti képviselettel rendelkező párt bevonásával!

Forrás: Velencei Bizottság, DK, Együtt sajtóközlemény