Az amerikai elnöki beiktatási hétvége néhány érdekessége

Az amerikai elnöki beiktatási hétvége néhány érdekességéről számol be helyszíni tudósítónk. A beiktatási hétvége eseményei példamutatók a klasszikus public relations – a szervezetek kommunikációjának szervezése, a társadalmi marketing és a politikai kommunikáció szempontjából. Az egész hétvége a nyitottságot, az állam életében való aktív részvételt, a nemzet szolgálatát szimbolizálja.

Az amerikai elnök és alelnök beiktatására január 20-án vasárnap, illetve január 21-én hétfőn kerül sor. Azért két napos a beiktatási ceremónia, mert az amerikai alkotmány szerint január 20-án kell beiktatni az új elnököt, azonban hivatalosan, ünnepnapon nem lehet olyan nagyszabású ünnepséget szervezni, mint az elnöki beiktatás. Ezért az alkotmány szerinti eskütételre zárt körben kerül majd sor január 20-án. A nagy beiktatási ceremóniára január 21.-én kerül majd sor Washingtonban, a hagyományoknak megfelelően, a kongresszus lépcsőjén.

Ezért ezt a hétvégét beiktatási hétvégének keresztelték el. Ezzel kapcsolatosan Obama elnök egy kéréssel fordult az amerikai néphez. Szervezzenek január 19.-én szombaton, közösségi eseményeket és vegyenek részt azokon.

Ezeknek a közösségi eseményeknek nevet is adtak. Ezek a National Day of Service eseményei. Magyar nyelven leginkább úgy lehet visszaadni ennek a napnak az értelmét és tartalmát,ha úgy fordítjuk le, hogy a Nemzeti Szolgálat Napja. Egész Amerikában számtalan olyan esemény lesz, ahol az amerikai lakosság önkéntes munkával járul hozzá a Szolgálat Napja céljaihoz. Ezek az önkéntes munkák például közösségi terek takarítása, karbantartása, például kifestése, stb.

Ahol a jelen sorok írója lakik, New York, Bronx városrészében, ott például a környék kedvelt parkjában, ahol a környék gyerekei játszanak, közös szemétszedést hirdettek erre a napra. A tudósító lakóhelyének környékén tíz ilyen és hasonló Nemzeti Szolgálat Napi eseményt szerveztek.

S, hogy mindenki megtalálja azt a helyszínt és eseményt, ahova szívesen elmenne, az elnöki beiktatás hivatalos honlapján a postai irányító száma beirása után a lap megmutatja, hogy a kérdéses, keresett  környéken hol, s milyen önkéntes munkában lehet részt venni. Ugyanezen a lapon be lehet jegyeztetni egy-egy helyi eseményt, s ennek alapján meg is lehet hívni másokat az eseményen történő részvételre.

Január 19.-én szombaton, Obama elnök, együtt Michelle Obama-val a First Lady-vel, Biden alelnökkel, feleségével, Dr. Jill Biden-nel és az elnöki kabinet több tagjával részt vesznek egy egy ilyen eseményen az amerikai fővárosban, Washington, DC-ben.

A szombati eseményeken közösen emlékezzenek meg Martin Luther King Jr. polgárjogi harcosról, aki 1929 január 15-én született. Az Ő emlékére január 21. Martin Luther King Nap, hivatalos ünnep Amerikában.

Az amerikai elnöki beiktatás hivatalos honlapján felhívják az amerikaiak figyelmét, hogy ha bárki bármilyen hivatalos programon részt vesz, vegye figyelembe, hogy hideg idő várható és mivel az ünnepségek a szabadban hosszú ideig fognak tartani, ezért célszerű nagyon melegen öltözni. A beiktatási ünnepség hivatalos honlapja arra ösztönzi az ünnepségek résztvevőit, hogy vegyék azt is figyelembe, hogy az ünnepségek helyszínén korlátozottak a lehetőségek arra, hogy ételt és üdítőitalt vásároljanak, ezért hozzanak magukkal ételeket és italokat annak érdekében, hogy egészségesek maradjanak.

Az ünnepségeken résztvevők figyelmét néhány fontos biztonsági kérdésre is előre felhívták. Például tilos, hogy a résztvevőknél  aeroszolok, léggömbök, termoszok, fegyverek, beleértve a lézer készülékeket, vagy például a paprika sprayt,  és bármely hasonló eszközök legyenek. Minden olyan biztonsági kockázatot jelentő eszköz is tilos, mint például a kerékpár, vagy a normál méretű táska, vagy hátizsák. Ugyancsak tilos az állatokat bevinni a vakvezető kutyák kivételével az ünnepségek területére. Az ünnepségekre érkezőket ellenőrző pontokon fogják megvizsgálni. A tudósító személyes tapasztalata szerint ezek hasonlatosak a repülőtéri ellenőrzésekhez.

Washingtonban a beiktatási ünnepség helyszíneit a rendőrség természetesen biztonsági okok miatt lezárja a járműforgalom elől. De, az is természetes, hogy erről az érdekelteket jó előre tájékoztatják, egy honlapon és ami érdekes, a social media segítségével: a twitteren.

 

 

 

A beiktatási hétvége eseményei már ma, január 18-án elkezdődtek. A mai napon kinyitották több kormányhivatal épületét. Ezekbe az épületekbe a mai napon ingyenes és szabad látogatást hirdettek, hogy a látogatók közelebbről ismerkedhessenek meg a minisztériumok, a kormányszervek munkájával.

A beiktatási ünnepségek szervezésében a korábbi amerikai elnökök és Amerika szerte ismert emberek is aktív szerepet vállaltak. Így a beiktatási ünnepség szervezésében szerepet játszik Amerika 39. elnöke, Jimmy Carter, a 41. elnök, George H.W. Bush, a 42. elnök, Bill Clinton, a 43. elnök,  George W. Bush, valamint a közismert színésznő Eva Longoria.

CCO Magazin / Barát Tamás