Az áram- és gázszolgáltatók a magyar médiában

A Magyarországon működő áram- és gázszolgáltatók decemberi médiasúlyát vizsgálta gyors-elemzésében a Médianéző. A médiafigyelő- és elemző cég úgy találta, hogy a decemberi hónapot a hazai médiában az E.ON uralta. A  cég, ez idószakban 320 alkalommal jelent meg, ami az összes híradás több mint 50 százaléka. Lapunk közli a Médianéző gyorsjelentését.

 

Lakossági áram- és gázszolgáltatók a magyar médiában 2012. december

A Magyarországon működő áram- és gázszolgáltatók decemberi médiasúlya az E.ON dominanciáját mutatja. A cég a tárgyidőszakban 320 megjelenést generált, ami az összes híradás több mint 50 százaléka. A híradások többsége a hónap első hetére tehető, amikor Orbán Viktor miniszterelnök és Johannes Teyssen, a társaságcsoport vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá az E.ON gázüzletágának megvásárlásáról. Az adásvétel a cég társadalmi megítélésére, megjelenéseinek polaritására nem volt jelentős hatással, az ügyben megszólaló politikai szereplők legtöbbször a lépés mellett, vagy ellen érveltek, az E.ON működését nem jellemezték. A társaság további megjelenéseket generált az ünnepek alatti kikapcsolási moratóriummal, az általuk meghirdetett Energiatakarékossági Díjjal, valamint a kormány által bejelentett rezsicsökkentéssel kapcsolatban.

A médiumok súlyát figyelembe véve az E.ON-t a Tigáz követi, amely 72 alkalommal szerepelt a vizsgált médiumokban és 887-es médiahatás-indexet ért el. A hírek legnagyobb számban az ünnepek alatti kikapcsolási moratóriummal foglalkoztak, ennek köszönhetőn a híradások kedvező képet festettek a vállalatról. A Tigáz több alkalommal szerepelt együtt a híradásokban az EDF-Démásszal, a GDF Suezzel, illetve az ELMŰ-ÉMÁSZ-szal a rezsicsökkentés után várható árakkal kapcsolatban. A téma nem volt jelentős hatással a vállalat imázsára, hiszen a társaságok decemberben nem kommentálták a kormányzati bejelentést.

Médiasúly alapján a harmadik legjelentősebb szolgáltató az EDF-Démász volt, mely 63 megjelenést és 789-es médiahatás-indexet generált. A társaság a Tigázhoz hasonlóan a kikapcsolási moratórium révén került be legtöbbször a médiába, emellett jelentős számú megjelenést generált a Szegeden megtartott adventi akció, valamint a Máltai Szeretetszolgálattal közösen szervezett segítség a hátralékkezelésben. Utóbbi hírek pozitív irányba befolyásolták a társaság médiaképét, így a vállalati imázsépítés szempontjából kedvezőek voltak.

A felsorolt szolgáltatókon kívül további öt képezte vizsgálatunk tárgyát, ám az ő médiahatás-indexük nem tudott a három vezető vállalathoz hasonló szintet elérni. Kivételt az ELMŰ-ÉMÁSZ jelenthet, ám jelentős médiasúlya annak köszönhető, hogy a cég több alkalommal is megjelent a s tőzsdei híradásokban említés szintjén.

Érdekesség, hogy a piacon nemrég feltűnő Energetikai Központ Zrt. mindössze két alkalommal szerepelt decemberben, mindkétszer negatív polaritással. A Világgazdaság, illetve a hvg.hu arról számolt be december 13-án, hogy a cég jogszabályba ütköző formátumú számlákat állít ki, ezért az energiahivatal akár az engedélyét is visszavonhatja.

A lakossági áram- és gázszolgáltatók decemberi médiaképéről elmondható, hogy legnagyobb mértékben nem a rezsicsökkentés tematizálta azt. Jelentősebb súlya volt a kormány által bejelentett szerepvállalásnak a szektorban (gáztározók) és a különböző ünnepekkel kapcsolatos jótékonysági akcióknak.

Az 509 megjelenésből 163 köthető rádió-, vagy televíziócsatornához (RTV), 309 országos, vagy regionális nyomtatott laphoz, további 31 pedig a 3 vezető hírportálhoz. A megjelenések számát tekintve a Kossuth Rádió vezet (40 megjelenés), a printek között a a Magyar Nemzet foglalkozott legnagyobb számban a szolgáltatókkal (32 megjelenés).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A 2012. december 1. és 31. közötti tárgyidőszakban vizsgáltunk 3 vezető online hírportált (index.hu, origo.hu, hvg.hu), országos és regionális terjesztésű napi- és hetilapokat, valamint országos és helyi RTV (rádió-tévé) médiumokat. A médiaelemzés során a következő áram- és gázszolgáltatók megjelenéseit vizsgáltuk: E.ON, EDF-Démász, Égáz-Dégáz, ELMŰ-ÉMÁSZ, Energetikai Központ Zrt., Főgáz, GDF Suez, Tigáz.

 

Forrás: Médianéző gyorselemzés