Az EU 5 millió euróval támogatja a nemzetközi filmprojekteket

Mintegy 35 filmes projekt részesül a MEDIA Mundus program (az Európai Unió audiovizuális ágazatra vonatkozó nemzetközi együttműködési és csereprogramja) 5 millió eurós össztámogatásában. A projektek az eddiginél is inkább elő fogják segíteni az európai filmek harmadik országok piacán (és fordítva) történő forgalmazását.

„Mindnyájan jó filmeket szeretünk látni a moziban és a TV-ben. Sikeres MEDIA programunk globális változata, a MEDIA Mundus, ösztönzi a nemzetközi koprodukciókat, fellendíti a világméretű forgalmazást és versenyképesebbé teszi az audiovizuális iparágat . Mindez azon a gondolaton alapul, hogy a világ bármely táján forgatott filmekkel minél szélesebb választékot kínáljunk a nagyközönségnek” – nyilatkozta Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, a kultúráért, a többnyelvűségért és az ifjúságpolitikáért felelős európai biztos.

 

 

A 35 társfinanszírozásra kiválasztott projektek között vannak:
– „IPEDA MUNDUS”
Ez a projekt elősegíti az európai filmeknek brit és kanadai kiemelt internetes videoplatformokon történő bemutatását. Ugyanakkor észak-amerikai filmrendezőknek is segíti a hasonló európai terjesztési csatornákhoz való hozzáférést.

– „EYE ON FILMS”
Ez azon forgalmazók és fesztiválok világméretű hálózata, amelyek rendezők első játékfilmjeit forgalmazzák több, mint 20 országban.

– „DOCSTORIES”
Kreatív dokumentumfilmtervek és innovatív, dokumentumjellegű programok megvalósítását célzó képzési műhelytalálkozó a Fekete-tenger térségében (Oroszország, Törökország, Ukrajna, Románia, Bulgária, Belarusz, Azerbajdzsán, Grúzia, Moldova és Örményország) A „Docstories” projekt is hálózaton gondoskodik majd a dokumentumfilmek terjesztéséről és a bevált gyakorlatok cseréjéről.

A filmgyártás és -piac jelentős átalakuláson ment keresztül az elmúlt két évtizedben az olyan technológiák fejlődésének köszönhetően, mint a többcsatornás digitális televízió, a digitális filmvetítés, és a lekérhető videók.
A MEDIA Mundus program a 2011-13-ig terjedő 3 éves időszakban 15 millió eurós költségvetéssel rendelkezik, amelyből az európai rendezők és a világ más tájáról származó kollégáik közötti mobilitást és cserét ösztönző projekteket finanszíroz

A Bizottság által javasolt Kreatív Európa program, amely várhatóan 2014-ben veszi kezdetét, több mint 900 eurót kíván elkülöníteni a MEDIA és a MEDIA Mundus tevékenységeire. A végleges költségvetésről az Európai Parlament és a tagállamok döntenek.

Forrás: Európai Bizottság – Sajtóközlemény