Az EU Bizottság közlekedési biztosa európai utazástervező kifejlesztésére kéri fel az érintetteket

Siim Kallas, az Európai Bizottság alelnöke az érintett ágazattól egész Európát és minden közlekedési módot magában foglaló útvonaltervező kifejlesztését várja. Noha ma már több mint 100 útvonaltervező létezik, továbbra sincs köztük olyan, amely lehetővé tenné, hogy utazásunkat megelőzően egész Európára vonatkozóan tudjunk információt keresni vagy jegyet foglalni, függetlenül az érintett országok és közlekedési módok számától.

A Bizottság közlekedésért felelős alelnöke, Siim Kallas az intelligens közlekedési rendszereknek (ITS) szentelt, 2011. június 6-án kezdődő konferencián e kérdés megoldására szólított fel. E célból pályázatot írnak ki, amelynek végén az érdeklődők szavazhatnak az általuk preferált megoldásra.

Siim Kallas alelnök a következőket mondta: „Érthetetlen, hogy az egységes európai piacon miért van ennyi különböző útvonaltervező. Azt szeretném, ha utazásainkat teljes egészében az interneten tervezhetnénk meg, és egyetlen, az utazás légi, vasúti, vízi és szárazföldi szakaszára egyaránt érvényes, online megvásárolt jeggyel utazhatnánk Európában. Ezért indítom útjára ezt a felhívást. A szükséges technológia ma is rendelkezésre áll, már csupán arra van szükség, hogy működésbe állítsuk, hogy ezáltal európaiak milliói tudják utazásukat néhány kattintással megtervezni.

A biztos azért döntött úgy, hogy mindezt Lyonban jelenti be, mert az itt megrendezésre kerülő konferencia központi témája, hogy az ITS-technológia miként járulhat hozzá a közlekedéssel összefüggő számos kérdés megoldásához. Az éghajlatváltozás, a közlekedés egyre nagyobb túlterheltsége és az üzemanyagárak növekedése miatt ésszerűbb közlekedési módokat kell találnunk. A multimodális utazás térnyerése – azaz egy utazás alatt több közlekedési mód igénybevétele – részben megoldást kínál a problémára, és nem csupán környezetbarátabb, hanem pénztárcakímélőbb is.

A valóban európai útvonaltervező kialakítására irányuló felhívás mindenki előtt nyitva áll, legyenek azok cégek, szervezetek vagy a közlekedés kérdése iránt érdeklődő más érintettek. A nagyközönség az interneten szavazhat a benyújtott, már működő útvonaltervezőkre, miközben az új multimodális útvonaltervezőre vonatkozó elképzeléseket szakmai zsűri értékeli. A győztesek számára az Európai Bizottság támogatást nyújt elképzeléseik megvalósításához.

A javaslatokat 2011. szeptember 9-ig várják. Az értékelésre benyújtott, és az előzetes kiválasztási eljáráson túljutott útvonaltervezőkre 2011. október 15 . és november 15. között a Mobilitáspolitikai és Közlekedési Főigazgatóság honlapján lehet szavazni. Ezalatt szakmai zsűri értékeli az új útvonaltervezőkre vonatkozó elképzeléseket.

A konferencián Siim Kallas alelnök bemutatta az e témának szentelt eujourneyplanner.eu internetes oldalt, amelyen a felhívással kapcsolatos részleteken túl egy interaktív Európa-térkép is található, amely kattintásra elvezet néhány már létező, nemzeti útvonaltervezőhöz.

Forrás: az Európai Bizottság sajtóközleménye