Az EU üdvözli a nemzetközi toborzó szeminárium résztvevőit

Tekintélyes nemzeti és nemzetközi szervek képviselői üléseztek Brüsszelben, hogy megvitassák a közszférában zajló munkaerő-felvétel jövőjét.

Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért és igazgatásért felelős alelnöke, Maroš Šefčovič Az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért és igazgatásért felelős alelnöke, Maroš Šefčovič szervezésében tartott szeminárium célja, hogy beazonosítsák és megosszák egymás között a bevált módszereket, és ezzel szavatolják az alkalmazottak magas szakmai színvonalát és a felvétel költséghatékonyságát a közszférában. A szemináriumot –, melynek keretében első alkalommal ül össze nemzeti és nemzetközi szinten a közszektor számos vezető képviselője – az teszi különösen időszerűvé, hogy a gazdasági bizonytalanság számos kihívást hordoz magában, és a munkaerőpiac egyéb szereplői egyre keményebb versenytársként lépnek fel.

Maroš Šefčovič alelnök a rendezvény előtt az újságíróknak a következőképpen nyilatkozott: „A személyzettel és a munkaerő-felvétellel kapcsolatos kérdések világszerte egyre fontosabbak a közigazgatási intézmények szempontjából, amelyeknek a megszorítások idején mindinkább feladatuk biztosítani, hogy a pénzeket a lehető legeredményesebben használják fel. Meggyőződésünk, hogy rövid idő alatt jelentős lépéseket tettünk az uniós alkalmazottak felvételi eljárásának javítása terén, és örömömre szolgál, hogy ismereteinket és tapasztalatainkat ezúttal a világ különböző részeiről érkező partnereinkkel is megoszthatjuk.”

A szeminárium nemzetközi résztvevői között található az ENSZ, az Afrikai Unió, a kanadai közszolgálati bizottság, a Nemzetközi Migrációs Szervezet, az Európa Tanács és számos EU-tagállam. Emellett szakelőadást tart a nemzetközi tesztkiadó-társulat (ATP) és a diplomások toborzására szakosodott irodák brit egyesületének (AGR) igazgatója a közszféra munkaerő-felvételéről, illetve a diplomások toborzásáról.

A rendezvényt megelőzően az EU felvételi módszerei jelentős korszerűsítésen estek át, amelynek részeként a tudásalapúról áttértek a készségalapú tesztekre és – annak érdekében, hogy a diplomás munkavállalók számára tervezhetőbbek legyenek a jelentkezési időszakok – bevezetésre került a vizsgák éves ciklusa.

David Bearfield, az EU kiválasztási folyamatainak korszerűsítéséért felelős EPSO igazgatója az alábbi szavakkal üdvözölte a rendezvényt: „Büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt hat hónap során számos nemzetközi partnerrel megoszthattuk a modernizációs folyamat során szerzett tapasztalatainkat. A mai szeminárium kitűnő lehetőség arra, hogy mindannyiunk érdekében tovább javítsuk a nemzetközi közszektor munkaerő-toborzását.”

Forrás: Europa.eu