Az Európa Tanács átíratná a médiatörvényt

Az Európa Tanács kifogásolta a hazai médiaszabályozását, azt javasolják, hogy a kétharmados szabály helyett inkább többpárti támogatást írjanak elő a médiaszabályozás elfogadásához, megváltoztatásához.

Változtatásra szorul a magyar médiahatóság elnökének és a Médiatanács tagjainak kinevezési és jelölési módja, a médiatörvényt nem kétharmados, hanem többpárti elfogadáshoz kellene kötni, a közmédiában el kellene törölni az MTI kizárólagos hírkészítési jogát, és az alkotmánybírósági döntésnek megfelelően meg kellene szüntetni a médiabiztos intézményét – a Népszabadság birtokában lévő dokumentum szerint ezek a legfontosabb megállapításai az Európa Tanács (ET) jelentéstervezetének, amelyet a magyar médiaszabályozásról készítettek.

Vince Mátyás, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke szerint a magyar kormány lépéskényszerben van.
Az ET-dokumentum legfontosabb általános megállapítása, hogy bár a médiaszabályozás elfogadása és módosítása kétharmados parlamenti támogatáshoz kötött, de a jelen helyzetben ezt meghaladja a Fidesz parlamenti dominanciája. Ezért a tanács azt javasolja, hogy a kétharmados szabály helyett inkább többpárti támogatást írjanak elő a médiaszabályozás elfogadásához, megváltoztatásához – írja a Népszabadság.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságra és a Médiatanácsra utalva a tanács kifogásolja a politikailag motivált jelölési és kinevezési rendszert. A tanács álláspontja szerint ezt a jelölési és kinevezési rendszert meg kell változtatni, a személyek kiválasztásánál a szakértelemre és függetlenségre kell helyezni a hangsúlyt. Nehezményezik azt is, hogy miközben a kereskedelmi médiumoknak előírják saját hírrészleg fenntartását, addig a közmédiában előírták az MTI kizárólagosságát. Ezt megengedhetetlen beavatkozásnak tartják a piaci viszonyokba.

A rádiós és televíziós frekvenciák elosztásával kapcsolatban a tanács szükségesnek tartana egy olyan szabályt is beépíteni a törvénybe, hogy már a tender kiírását is meg lehessen támadni a bíróság előtt. (Jelenleg csak a pályázat végeredményével kapcsolatban lehet jogorvoslatot kérni.)

A médiatörvények tervezett módosításának részleteiről és várható időpontjáról a Népszabadság az igazságügyi minisztériumban érdeklődött, ahol a következő választ kapták: „az Alkotmánybíróság médiaszabályozásról kiadott határozatát a tárca tudomásul vette, és annak értelmében előkészíti és várhatóan még májusban az Országgyűlés elé terjeszti a médiaszabályozás módosítását”. Az Európa Tanács szóvivője megerősítette, hogy a dokumentumot eljuttatták a magyar kormányhoz, és remélik, hogy heteken belül megkapják a választ.


Vince Mátyás: a magyar kormány lépéskényszerben van

A tekintélyes szervezet alapjogokat védő álláspontja mellett nem lehet elmenni szó nélkül nyilatkozta a Klubrádiónak Vince Mátyás.

A MÚOSZ tiszteletbeli elnöke emlékeztetett: a Magyar Újságírók Országos Szövetsége az új médiatörvények beterjesztése óta szorgalmazza, hogy azokat a sajtó szabadságát szavatoló nemzetközi normák szerint a szakmai szervezetek bevonásával vizsgálják felül és változtassák meg. A magyar kormány lépéskényszerben van, hiszen a magyar alkotmánybíróság május 31-ig adott határidőt a parlamentnek a jogszabályok korrekciójára és a médiaszabályozás módosítására Navracsics Tibor, a kormányfő helyettese személyesen tett ígéretet Neelie Kroesnek, az EP állampolgári jogi bizottsága alelnökének.

Forrás: eMasa/ Népszabadság / Klubrádió