Az internetfüggőségnek molekuláris okai is vannak

Az Informed portál beszámol arról, hogy kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy az internetfüggőségnek molekuláris genetikai összefüggések is vannak.

A bizonyítékokról szóló tanulmány (Lelki Egészség Központi Intézete, Universität Bonn, Mannheim) a Journal of Addiction Medicine című folyóirat szeptemberi számában jelenik meg. Az Informed portál erről számol be. Lapunk a beszámolóból idéz néhány gondolatot.

„Bebizonyosodik, hogy az internetfüggőség nem fantazmagória” – mondja Christian Montag, az első szerző (Universität Bonn, Abt. Für Differentielle und Biologische Psychologie). A bonni kutatók a múlt évben összesen 843 embert kérdeztek ki internetezési szokásaikról. A kérdőívek kiértékelése után azt találták, hogy a kérdezettek közül 132 nő és férfi számolt be az on-line mediumhoz fűződő problematikus viszonyról. Ők a mindennapokban igen intenzíven foglalkoznak az internettel, és kifejezetten rosszul érzik magukat, ha ezt nélkülözniük kell.

A tudósok összehasonlították a problémás internethasználók örökítő anyagait egészséges kontrolszemélyekével. Kiderült, hogy a 132 egyénnél egyértelműen gyakrabban fordult elő elváltozás abban a génrégióban, mely a nikotinszenvedély esetén is nagy szerepet játszik.

„ … az összefüggésnek nyilvánvalóan nem csak a nikotinfüggőségben van nagy jelentősége, hanem ugyanúgy az internetszenvedélyben is”, véli a bonni pszichológus. Minden esetre az eredmények még nem összefüggők.”   „… a problémás internethasználók közt gyakrabban – főleg nőknél – lép fel” folytatta Montag. Azonban a kérdések során azt találták, hogy inkább a férfiak hajlamosak az online-függőségre, mintsem a nők. „Nincs kizárva, hogy ez a nemhez kötött lelet az internetfüggőség egy speciális alcsoportjára, mint pl. a szociális hálóra vagy valami hasonlóra vezethető vissza” vélte a pszichológus.

Forrás: Infromed