Az önkormányzati médiakommunikáció műhelytitkai

Lapunk korábban közölte az „Önkormányzati médiakommunikáció” címmel, második alkalommal megrendezett közös konferencia meghivóját. A konferenciát a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) közösen szervezte.

 

 

Az első alkalommal megrendezett eseményen, a rendezvény előadói elsősorban elméleti kérdéseket feszegettek, addig az idei találkozó alkalmával olyan gyakorlati kérdések kerültek terítékre, mint önkormányzati kommunikáció gyenge pontjai, az alternatív nyilvánossághoz való viszonyulás, vagy a közösségi médiában való megjelenés lehetőségei.

“A polgármesterek legnagyobb része önkormányzati és nem kommunikációs szakember, így rendkívül fontos hogy legyen mellette valaki – sajtófőnök, szóvivő, kommunikációs igazgató –, aki fel tudja készíteni egy-egy médiaszereplésre” – hívta fel a konferencia résztvevőinek figyelmét bevezető előadásában Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke.

“Az önkormányzatok életében gyakran előfordulhatnak különböző – pénzügyi, jogi, oktatáspolitikai vagy egészségügyi – válsághelyzetek, amelyeknek kommunikálására külön stratégiát kell kidolgozni ” – mondta el Merza Péter pszichológus előadásában.

A gödöllői önkormányzat kommunikációs igazgatja Péterfi Csaba előadásában hangsúlyozta, hogy “A települések igazi arca a polgármester, az elsősorban pozitív híreket preferáló honi településvezetők azonban szívesen átadják a szót alpolgármesterüknek vagy sajtófőnöküknek, ha kellemetlen események bejelentéséről van szó.” Péterfi Csaba szerint jobban tennék, ha – sajtófőnökük tanácsait meghallgatva – “maguk állnának ki a helybeliek elé, mert megfelelően tálalva a problémát, még pozitívan is kijöhetnének a szituációból.”

A konferencián részletesen beszéltek a települések honlapjairól, internetes megjelenéseikről.

Dr. Gémesi György, a MÖSZ elnöke előadásában saját tapasztalatait osztotta meg a konferencia résztvevőivel. Dr. Gémesi György, bejelentette, hogy a a konferenciát kísérő nagy érdeklődésre való tekintettel a MÖSZ és MÚOSZ szeptembertől országos kommunikációs konzultáció-sorozatot indít azoknak a polgármestereknek, akiknek nem áll rendelkezésükre külön kommunikációs szakember.

A konferencia előadásai az előadások címére kattintva elérhetők.

Tóth Károly: Az interjualany felkeszitése

Nagy Gábor Miklos: Jelenlenni a hálon

Porcsin Zsolt: Az önkormanyzati kommunikáció gyenge pontjai a blogger szemével

Merza Péter: Kommunikáció válságos helyzetben

A konferenciáról szóló részletes fotós beszámoló ide kattintva érhető el:  Magyar Önkormányzatok Szövetsége honlapja

 

Forrás: Magyar Polgármester Online / Magyar Önkormányzatok Szövetsége honlapja