Az okostelefonok és a távirányítók megkönnyítik az idősek életét?

EU Digitális menetrend: Az egyszerű okostelefonok és a távirányítók megkönnyítik az idősek és a fogyatékkal élők otthoni teendőit

Cseh, német, portugál, spanyol és svéd kutatók 2,7 millió eurós EU-finanszírozással kidolgoztak egy olyan megoldást, amellyel az idősek és a fogyatékkal élők mobiltelefonjuk vagy más eszköz segítségével könnyebben tudják kezelni otthonukban a különféle elektronikus berendezéseket. Az „I2HOME” elnevezésű projekt keretében a kutatók a meglévő és fejlődő nyílt szabványok alapján kifejlesztettek egy személyre szabott és egyszerűsített kezelőfelületet, az univerzális távkonzolt. Ez a kezelőfelület helyet kaphat az univerzális távirányítókban, a mobiltelefonokban, számítógépekben vagy más eszközökben, és felhasználható például mosógép, világítás, fűtés, légkondicionálás, tévékészülék, DVD-lejátszó vagy -felvevő, illetve más háztartási eszköz bekapcsolására és programozására. A technológia nem csak házon belül alkalmazható. Az Európai Bizottság által 2010 májusában elfogadott európai digitális menetrend egyik fő célja az, hogy az információs és kommunikációs technológiákat az idősek, a látásukban korlátozott személyek és a kognitív fogyatékkal élők szolgálatába állítsa, és életminőségüket növelve méltóságteljes és önálló életet biztosítson nekik.

Neelie Kroes, a Bizottság digitális menetrendért felelős alelnökeNeelie Kroes, a Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Nagy örömömre szolgál, hogy az I2HOME-hoz hasonló, az EU által finanszírozott kutatási projektek segítségével az információs technológiák felhasználhatók arra, hogy egyszerűbbé tegyék az uniós polgárok, többek között az idősek, a fogyatékkal élők és a látásukban korlátozott személyek életét.”

 

 

Ahogy a tévékészülékek, DVD-lejátszók és más háztartási eszközök eladásai egyre nőnek, a működtetésüket lehetővé tévő távirányítók tervezésekor egyre inkább csak a technológiában és a digitális eszközök világában jártas fogyasztókat veszik figyelembe. Ennek eredményeképpen sokak számára kihívást jelent a modern technológiák otthoni használata. Ha nem oldjuk meg ezt a problémát, ezek az emberek fokozatosan kiszorulnak a digitális társadalomból és nem tudják majd teljes mértékben élvezni annak előnyeit.

A cseh köztársaságbeli, németországi, portugáliai, spanyolországi és svédországi egyetemek, intézetek és vállalatok kutatói a hozzáférési technológiát – például a távirányítókat – hozzáigazították a vakok, a kognitív fogyatékkal élők, az Alzheimer-kórban szenvedők és az idősek igényeihez. Ez a technológia a kognitív fogyatékkal élők számára például oly módon teszi lehetővé a függetlenebb életvitelt, hogy megkönnyíti a tévécsatornák közötti váltást, vagy – többek között utazás vagy családlátogatás közben – emlékeztetőket küld az elvégzendő napi teendőkről. A gyenge látással rendelkezők esetében pedig a vizuális menüket beszédvezérelt rendszer váltja fel.

Az univerzális távkonzolokra vonatkozó nyílt ISO-szabvány fejlesztésével és alkalmazásával, valamint személyre szabott útmutatás segítségével az I2HOME megoldás személyre szabott felhasználói felületet biztosít, amely képes különféle eszközök és szolgáltatások, például a fűtés, a légkondicionálás, a főzőeszközök, a mosógépek, a mosogatógépek és a világítás egyidejű működtetésére és irányítására.

Az I2HOME-technológiát a Cseh Köztársaságban, Németországban, Spanyolországban és Svédországban 4 helyszínen vizsgálták idősek otthonában és otthoni környezetben, és a technológiát immár több mint 100 szervezet és vállalat használja és alkalmazza Európa-szerte.

A technológia egyéb alkalmazásait az EU által finanszírozott BrainAble elnevezésű projekt keretében használják fel. A projekt a fogyatékkal élők számára az unalmat, zavarodottságot, frusztrációt vagy az információkkal való túltelítettséget érzékelő agyszenzorok révén elősegíti a különféle eszközök közvetlen vagy közvetett igénybe vételét.

Az I2HOME-technológiát a Smart Energy for All (SEFA) elnevezésű energiamegtakarítási projektekben is alkalmazzák. A fenntarthatóság fokozását szem előtt tartva a SEFA arra irányul, hogy a vállalatok és a lakosok energiafelhasználását csökkentse egy olyan konzol segítségével, amely lehetővé teszi az energia- és vízfogyasztás minden szempontjának központi ellenőrzését és irányítását.

Forrás: Europa.eu