Az "EU" domainnév sikere – 2011. április 7-e az „eu” internetes domainnév ötödik születésnapja

2011. április 7-e a „.eu” internetes domainnév ötödik születésnapja. 2011. április 7-e az „eu” internetes domainnév ötödik születésnapja. Az „eu” a kilencedik legnagyobb felső szintű domain az interneten, világszerte az ötödik, Európában pedig a negyedik legnépszerűbb országkód szerinti felső szintű domain.

 

 

A kis- és közepes vállalkozások számára különösen előnyös, ha rendelkeznek „.eu” domainnel, mivel ez – azáltal, hogy páneurópai identitást biztosít számukra az interneten – javítja a profiljukat az európai piacokon. A „.eu” bevezetése óta a bejegyzett „.eu” domainnevek száma évről évre nőtt, és mára majdnem eléri a 3,5 milliót, ezáltal a világ kilencedik legnépszerűbb felső szintű domainjévé vált.

Az „.eu” internetes domainnév segíti a kisvállalkozásokat abban, hogy láthatóbbá váljanak az egységes piacon
Neeli Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Örömmel látom, hogy az „.eu” egyre népszerűbb azon kis- és közepes vállalkozások körében, amelyek szeretnének láthatóbbá válni az európai egységes piacon. Az „.eu” webes jelenlét európai azonossággal ruházza fel az egyéneket és a társaságokat, és a potenciális ügyfelek határokon átnyúlóan azonnal felismerik.”

 

Az „.eu” webes jelenlétet a potenciális ügyfelek, akik egy általuk nem ismert országdomainnel rendelkező vállalkozást esetleg gyanúsnak tartanak, azonnal felismerik.
A „.eu” nem csak könnyen regisztrálható, de problémák esetén könnyen kezelhető is, mivel az EU 23 hivatalos nyelvének bármelyikén működik. Az „.eu” webcím bal oldalán lehetővé teszi olyan speciális betűk használatát, mint az „é”, „ö”, „ç” vagy „č”, valamint nem latin betűkét, mint a cirill „ю”, „ф”, „ж”, „й” vagy a görög „ε”, „ω”, „μ”, „φ” (az úgynevezett nemzetközi domainnevek).

Az „.eu” leginkább Németországban elterjedt (az összes „.eu” domain 31%-a), majd Hollandia (13%), az Egyesült Királyság (10%), Franciaország (9%) és Lengyelország (6%) következik. Nemrégiben gyorsabb növekedésnek indult a ”.eu” használata a Cseh Köztársaságban, Észtországban, Litvániában, Lengyelországban és Szlovákiában.

Az elsőbbségi jogokkal rendelkezők – nevezetesen a védjegyek birtokosai és az államháztartási szervek – 2005. december 7. óta használhatják a .eu-t. 2006 áprilisának eleje óta az Unió valamennyi lakosa és az EU-ban székhellyel rendelkező valamennyi szervezet számára elérhető a domain. Az „.eu” regisztrációs adatbázis kezelését a független non-profit szervezetként működő EURid végzi. A „.eu” domain bevezetésének első évfordulójáig 2,5 millió nevet jegyeztek be; e nevek száma 2007-ben további 300 000-rel gyarapodott. 2009-ben a bejegyzett nevek száma elérte a hárommilliót.


Domain végződés / Bejegyzések száma

.com   91 705 085
.de 14 060 153
.net 13 615 928
.org 9 091 204
.uk 9 005 676
.info 7 549 220
.cn 4 349 524
.nl 4 204 088
.eu 3 332 253Forrás: Europa.eu