CSR a pr-kávéházban

Az MPRSZ pr-kávéházának következő témája, 2012. január 19-én, a CSR, a szervezetek társadalmi felelősségvállalása – de most másként! Mennyiben pr-szakmai kompetencia a vállalatok társadalmi felelősségvállalása? Van-e, és lehet-e köze a társadalmi felelősségvállaláshoz a szakmánknak?

Sokan egyenesen úgy fogalmaznak, hogy ez nem pr-szakmai kompetencia, és azt sem értik, a Magyar Public Relations Szövetség miért ír ki CSR pályázatokat, végez CSR oktatást, szervez országos road-show-ót, szentel egyáltalán figyelmet ennek a három betűnek. A CSR, menedzsment kérdése és nem a kommunikációé. Ezért sokan (cégvezetők, újságírók, sőt PR-szakemberek is) – értelemszerűen – negligálják ma a CSR szakmánkkal való kapcsolatát.

Sztaniszláv András véleménye szerint: „A közép-európai, s ezáltal a magyarországi CSR és ehhez kapcsolódó kommunikáció egyik kritikus pontját abban látom, hogy valódi társadalmi nyomás nincs a vállalatokon, hogy ilyen tevékenységet végezzenek. A másik, hogy a CSR szakma egy „kissé túlfújt lufi”, amiben több a látványos, a megítélés javítását szolgáló kommunikációs program, mint a felelős, fenntartható működés. Végül, a CSR a felelős működés, amiben persze vannak kommunikációs aktusok is; a CSR kommunikációja pedig egy másik tevékenység. Én különösen fontosnak tartom a hiteles és jó kommunikációt, csak a CSR-t nem tekintem a PR szakma részeként.”

A másik oldal pedig pr-szakmai kompetenciaként értelmezi a CSR-t, ráadásul háromszorosan is.

Na, most akkor kinek van igaza? Mindenesetre hallgassuk meg a két vitatkozó oldal képviselőit és érveiket! Lássunk tisztán, vitassuk meg együtt!

A fenti két álláspontot Sztaniszláv András és Szeles Péter prezentálja. (Remélhetőleg, többek hozzászólásával és véleményével gazdagítva a kérdésre adandó választ!) A szakmai vitára január 19-én 17.00 órai kezdettel, a MUOSZ székházban (földszinti nagy terem) kerül sor.

A hagyományainkhoz hűen, a részvétel továbbra is ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az MPRSZ arra kérünk minden téma iránt érdeklődőt, hogy részvételi szándékát január 18-ig jelezze e-mailben (mprsz@mprsz.hu) az MPRSZ titkárságának.

MPRSZ Titkárság