Dohányzásmentes Világnap 2010

A 2010‑es Dohányzásmentes Világnap – 2010. május 31. – előtt az Európai Bizottság nyilvánosságra hozza egy Eurobarométer felmérés eredményeit, amelyek szerint az uniós polgárok jelentős többsége támogatja az szigorúbb dohányzásellenes intézkedéseket.

Az Eurobarométer felmérés szerint például négyből három európai támogatja a dohánytermékek csomagolásán elhelyezett illusztrációkat alkalmazó figyelmeztetetéseket és a füstmentes éttermeket. A felmérés azonban arra is fényt derít, hogy három európaiból közel egy dohányzik annak ellenére, hogy a dohányzás a dohányosok felénél halált okoz. Tervei szerint a Bizottság a közeljövőben nyílt konzultációt indít a 2001‑es dohánytermékekre vonatkozó irányelv felülvizsgálatára, és Európa-szerte fokozza dohányzásellenes törekvéseit.

John Dalli egészségügyi és fogyasztópolitikai biztos így nyilatkozott: „A dohány évente 650 000 európai halálához vezet, de sok életet meg lehetne menteni, ha csökkentenénk a dohányfogyasztást. Különösen aggódom a fiatalok körében tapasztalható magas dohányzási arány miatt: Európa nem nézheti tétlenül, hogy a jövő generációk füstbe fojtják egészségüket.” A biztos hozzátette: “Eltökélt vagyok, hogy megtegyek mindent, ami a hatalmamban áll, hogy a dohányfogyasztás csökkenjen Európában. Először is a dohánytermékekre vonatkozó, már meglévő jogszabályok közeljövőbeli felülvizsgálatával, másodszor pedig olyan intézkedések megfontolásával, amelyek hozzájárulhatnak az európaiak egészségét támogató világos és hatékony szabályok megszületéséhez.”

A dohánytermékekre vonatkozó irányelvről dióhéjban

Az irányelv 2001‑ben született. Rendelkezik a maximális határértékekről többek között a cigaretta nikotin‑ és kátránytartalmára vonatkozólag, kötelezi a termelőket egészségügyi figyelmeztető feliratok elhelyezésére a cigaretták csomagolásán, a dohány összetevőinek bejelentésére, valamint megtiltja az olyan szavak használatát, mint a „light”.

A Bizottság a magasabb szintű egészségvédelem biztosítása érdekében, valamint hogy az összetevők vonatkozásában és a nemzeti jogszabályokban bekövetkezett új fejleményeknek megfelelően aktualizálhassa az irányelvet, felülvizsgálatnak vetette alá azt. Többek között a fogyasztók számára több információ biztosításával és a dohánytermékek – különösen fiatalok részére – kevésbé vonzóvá tételével kívánnak fokozottabb egészségvédelmet biztosítani. A Bizottság úgy tervezi, hogy 2011 második felében benyújt egy módosított irányelvtervezetet.

Dohányfüstmentes környezetek

A 2009. novemberi, a dohányfüstmentes környezetre vonatkozó tanácsi ajánlást követve az Európai Bizottság támogatja a tagállamok munkáját a „dohányfüstmentes Európa 2012‑re” cél eléréséhez. Ebben az összefüggésben a Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, hogy védjék meg polgáraikat a dohányfüsttől a zárt nyilvános helyeken, a munkahelyeken és a tömegközlekedési eszközökön, és hogy csökkentsék a gyermekek másodlagos füstnek való kitettségét. (A dohányfüstmentes környezetre vonatkozó törvények elfogadása és végrehajtása továbbra is a tagállamok hatáskörébe tartozik.)

Mit gondolnak a polgárok?

Az Eurobarométer felmérés azt mutatja, hogy az európai polgárok támogatják a szigorúbb dohányzásellenes intézkedéseket. Magas támogatottsága van a dohánytermékek csomagolásán elhelyezett, illusztrációkat alkalmazó figyelmeztetetéseknek (75%), habár jelenleg csak négy tagállamban kötelező alkalmazni ezeket. Szintén magas a támogatottsága a dohánytermékeket kívánatosabbá tevő ízesítések betiltásának (61%), valamint a reklámok eladási helyről való kitiltásának (63%).

Egy másik nyilvánosságra hozott bizottsági tanulmány szerint hatékonyak a dohánytermékek csomagolásán elhelyezett egészségügyi figyelmeztetések. Bővítik a dohánytermékek fogyasztásának egészségügyi következményeivel kapcsolatos tudást, és segítik megváltoztatni a dohányzáshoz való hozzáállást és a vele kapcsolatos viselkedést.

HELP-kampány: új figyelemfelkeltő kisfilmek a TV‑ben

A Bizottság két új, fiatalokra – különösen nőkre – irányuló, figyelemfelkeltő kisfilm gyártását és terjesztését támogatta. A filmeket 2010. május 31‑től Európa-szerte, több mint 130 csatornán fogják sugározni.

A dohányzás az elkerülhető halált okozó tényezők közül a legelső az Európai Unióban. Évente az Unióban 650 000 idő előtti elhalálozáshoz vezet. A dohányfogyasztás Európa-szerte való visszaszorítására a Bizottság átfogó dohányzásellenes politikát folytat. Mechanizmusok, tevékenységek és kezdeményezések széles köre, beleértve a dohányzás elleni jogszabályokat, valamint a megelőzést és a leszokást segítő tevékenységeket, a dohányzásellenes politika fenntartását és erősítését szolgálja.

Forrás: europa.eu

CCO/FPI info