E-learning természettudományos tartalomfejlesztés

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara és két konzorciális partnere, az ITStudy Hungary Számítástechnikai Oktató- és Kutatóközpont Kft. és az ELTE TTK Hallgatói Alapítvány, 2011-ben elnyert egy TÁMOP pályázatot Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara és két konzorciális partnere, az ITStudy Hungary Számítástechnikai Oktató- és Kutatóközpont Kft. és az ELTE TTK Hallgatói Alapítvány, 2011-ben elnyert egy TÁMOP pályázatot “E-learning természettudományos tartalomfejlesztés az ELTE TTK-n” címmel. A munka fő célkitűzései: digitális jegyzetek/könyvek írása, a képzési programok tartalmi és módszertani fejlesztése, az oktatók felkészítése és képzése az e-learning módszerek területén.

A pályázat keretében 64 digitális tankönyv készült el, 273 oktató munkájának köszönhetően. E tankönyvek már jelenleg is nagy segítséget nyújtanak az oktatásban, hiszen az elkészülésük időpontjától kezdve elérhetők a hálózatról.

A honlapok, csak az őszi szemeszter során, 7786 letöltést regisztráltak. A pályázat befejeztével a könyvek felkerülnek a Nemzeti Tankönyvtárba, ahol a felsőoktatásban részt vevő összes kolléga számára ingyenesen elérhetők lesznek.

Az elektronikus tankönyvek nagy előnye, hogy anyagaik gyorsan, rugalmasan változtatható a robbanásszerűen növekvő természettudományos ismereteknek és a változó oktatási igényeknek, céloknak megfelelően.

A képzők képzése program keretében összesen 193 oktató és 30 PhD hallgató vállalta az olyan témákban meghirdetett tanfolyamokon való részvételt, amelyek a digitális tananyagfejlesztés módszertanában való jártasságuk megszerzését segítették. A pályázók által szervezett 32 tanfolyamnak összesen 414 hallgatója volt. A tanfolyamok anyaga hozzájárult ahhoz, hogy az ő oktatási tevékenységük új, korszerű, elektronikus módszerekkel, elemekkel gyarapodhatott.

A pályázat során elkészült tananyagok, és egyéb információk a ttktamop.elte.hu oldalon érhetők el.

 

MTI / OTS