Egy, még láthatatlan szolgáltatás

Új magyar fejlesztést mutatott be a sajtó és felhasználók képviselőinek a Chemium Kft., mellyel a  látássérültek és más fogyatékossággal élők (mozgássérültek, színtévesztők, epilepsziások) internet használatát szeretné segíteni. Az Esélyegyenlítő. hu  honlap szolgáltatásainak és használatának bemutatása helyett a sajtótájékoztató informatikai és érdekképviseleti vitanappá alakult át. Tudósítónk jelenti.Új magyar fejlesztést mutatott be a sajtó és felhasználók képviselőinek a Chemium Kft., mellyel a  látássérültek és más fogyatékossággal élők (mozgássérültek, színtévesztők, epilepsziások) internet használatát szeretné segíteni. Az Esélyegyenlítő. hu  honlap szolgáltatásainak és használatának bemutatása helyett a sajtótájékoztató informatikai és érdekképviseleti vitanappá alakult át. Tudósítónk jelenti.

 

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének képviselői kifogásolták, hogy a cég nem vonta be a vaksággal érintett emberek internet használati szokásainak, igényeinek felmérésébe a szövetséget.

„A kifejlesztett rendszer HTML5-re konvertálja, illetve próbálja kódolni az internet tartalmakat, de nem teljes körűen” – közölte Báthory György, a társaság képviselője-, azaz amit a transzkódoló szoftver nem tud átfordítani az  „elveszik”  a felhasználó számára. A megjeleníthetetlen tartalmak helyett azonban az Esélyegyenlítő az epilepsziásoknál letiltja a villódzó képeket, a gyengénlátók esetében pedig jobban láthatóvá, könnyebben érzékelhetővé az adott honlapokat.

A fejlesztés szolgáltatásai azonban nem merülnek ki az internet szájtjainak transzformálásában. A fogyatékkal élők számára az érzékelést és a számítógép irányítását segítő eszközöket is ajánl a Chemium Kft. az E-learning tananyag mellett.

Báthory György elmondása szerint a  KINCSINFO-val kötött együttműködés kapcsán az önkormányzatok belső működését elektronikai ügyintézési szolgáltatásokkal támogató központ, az ASP felületei is transzkódolhatóvá válhatnak Ez lehetővé, tenné, hogy az adott települést irányító hivatalokban – egyelőre csak az ASP rendszerébe kapcsolt, közép-magyarországi régióban – fogyatékkal élők is dolgozhassanak.

Az Esélyegyenlítő honlapjára belépve a felhasználó kialakítja saját profilját –  fogyatékát, annak mértékét – amelynek a segítségével a későbbiekben a szoftver az adott személy igényeinek megfelelően mutatja majd be az egyes weboldalakat.

A jelenlévők szerették volna megismerni a rendszert is, de erre nem volt lehetőségük, mert ahogy Molnár Attila a program egyik fejlesztője is elmondta a honlap 1-1,5 hónap múlva indult csak. Jelenleg a fókuszcsoportok tesztelése zajlik. Az érdekképviseletek képviselőinek ígéretet tett, hogy a program végső kialakításába az országos szakmai szervezetek bevonására is törekszenek majd.

Az Esélyegyenlítő közel 800 millió forintból valósult meg. A Chemium Kft. az összeg 30 százalékát önerőből finanszírozta, 558 millió forintot pedig a Gazdaságfejlesztési Operatív Program Széchenyi 2020 forrásaiból nyerték.

2015. szeptember 29.

sztorma HCJD