Egy vírus levele az internetezőkhöz

Szerkesztőségünkhöz egy levél érkezett: egy vírus írta.  

Ha bárkinek, is van joga panaszkodni, az én vagyok. Engem egyszerűen mindenki utál. Pedig nem akarok rosszat tenni, de mégis mindig rosszat teszek. Nem, nem a parkoló büntető cédula vagyok, engem még annál jobban is utálnak az emberek. Furcsa mód, attól függetlenül, hogy engem az emberek annyira utálnak, mégis ők gyártottak és vittek fel a számítógépekre. Hát gondolom, már kitalálták, hogy ki vagyok én.  Persze: egy vírus!

Mostanság már szinte mindenki tudja, hogy kell ellenem egy anti-vírus software, ami annyira fontos, mint a biztosítás. Kisebb társaim gyakoriak és ezek a szoftverek már rutinosan tudják őket kezelni, s a vírust hamar elkapják, mielőtt tovább terjedhetne.
Ezek a szoftverek rendszeresen újabb és újabb társaimat fedezik fel, s igyekeznek minél hamarabb megállítani a frissített anti-vírus szoftverekkel. Az Anti-vírus szoftverek forgalmazói egyre gyorsabban szeretnék követni az új és újabb vírusokat. Tekintettel arra, hogy általában egy új vírussal előfordulhat, hogy hosszabb idő, akár több hónapra is szüksége van az elterjedéshez, azonban mostanság egyre gyakoribbak a makró vírusok, amelyeknek már rövidebb idő is elegendő. Amint egy fogyasztó megtalál egy új vírust azonnal elküldi a vírusirtó szoftver gyártójának, hogy analizálja azt, s persze a vírusirtó készítője azonnal elküldi a felhasználóknak útmutatásait, hogy hogyan kezelje az új vírust.
Az elterjedésében nem annyira a honlapok, mint a levelezőrendszerek segítenek bennünket vírusokat.     A levelezőrendszerek felhasználói is kellenek nekünk, hogy elterjedjünk, ugyanis a vírus általában úgy tud gyorsan szaporodni, hogy egy felhasználó automatikusan, – figyelmetlenül – email-ben elküldi a megfertőzött dokumentumát valaki másnak. A vírus-gyártók persze hasznot tudnak húzni a névtelen feltöltések egyszerűségéből, ami által könnyű másolatokat készíteni, persze a vírusokról is.

Vírustársaimmal együtt szeretnék bocsánatot kérünk, hogy ennyi bajt okozunk az emberiségnek. Azonban úgy gondolom, hogy az emberek sokszor saját maguknak okozzák a bajt, ezért egy kicsit nézzenek önmagukba, mielőtt minket ennyire lehordanának…

A vírus szavait lejegyezte: Koller Eszter
Forrás: research.ibm.com