Egymillió aláírást az európai médiapluralizmusért!

Az Európai Kezdeményezés a Médiapluralizmusért (European Initiative for Media Pluralism) nevű civil szerveződés a média több európai országban – köztük Magyarországon – tapasztalt politikai és gazdasági befolyásolását érzékelve aláírásgyűjtésbe kezdett. Törekvéseik megvalósításához egymillió uniós polgár támogatását kérik.

Európai kampány a médiapluralizmust és a sajtószabadságot védelmező EU Irányelvért

A European Initiative for Media Pluralism (Európai Kezdeményezés a Médiapluralizmusért – EIMP) nevű civil szervezet minden EU-tagországra kiterjedő aláírásgyűjtő akciójához csatlakozni ide kattintva lehetséges.

Az Európai Kezdeményezés a Médiapluralizmusért azért jött létre, mert a szervezetben úgy látják: több európai országban, köztük Magyarországon romlik a média helyzete, mivel politikai erők közvetlenül próbálják befolyásolni és irányítani azt. A részletek itt elolvashatók.

Más országokban – főként az Egyesült Királyságban – pedig hasonló a helyzet, ám itt a politika szereplőinél nagyobb egyes gazdasági csoportok – mint Rupert Murdoch médiabirodalmának – befolyásoló ereje.

A kezdeményezés indítói a harmadik problémakörnek azt tartják, ha túl nagy gazdasági, politikai és médiára vonatkozó érdekeltség összpontosul egy ember kezében; mint Olaszországban, Bulgáriában vagy Romániában.

Az Európai Kezdeményezés a Médiapluralizmusért magyar nyelvű honlapja itt érhető el.

 

Forrás: Európai Kezdeményezés a Médiapluralizmusért