Együttműködési szerződést írt alá a PDSZ és a Magyar Szolidaritás Mozgalom

Január 24-én Benedek Iván a PDSZ Budapesti Választmányának Ügyvivője és Székely Sándor a Magyar Szolidaritás Mozgalom társelnöke együttműködési szerződést írt alá.

Az együttműködési szerződés megkötését a jelenlegi kormány felelőtlen döntései váltották ki az oktatási rendszerrel kapcsolatban. Így például az általános és  középiskolák államosítása, a felsőoktatás antiszociális felvételi és támogatási rendszere, a források csökkentése és a nemzeti tanterv kötelezővé tétele.

A PDSZ és a MSZM úgy véli, hogy mindezek veszélyeztetik a felsőoktatást, sőt annak leépítését célozzák. A forráselvonások is erre mutatnak rá, amely az intézmények fizetésképtelenségét valamint tömeges elbocsátást vonhatnak maguk után. Ennek eredménye képen pedig a fent említett két szervezet úgy döntött, hogy a szakszervezetek egyesített erejét használják fel a kormány ellen.

Benedek Iván, az együttműködési szerződés aláírása kapcsán kifejtette, hogy a kormány általában azokkal egyeztet, akikkel együtt lehet működni, és nem állnak ellen olyan kitartóan, hogy érdekeiket érvényesítsék. Azonban fontos, hogy azok a szervezetek, akik ellenállnak a kormány nyomásának, egy csoportba tömörüljenek, és ezzel egy egységes és erős képviseletet biztosítsanak, amellyel már képesek érvényesíteni az érdekeiket és elképzeléseiket a kormánnyal szemben. jó példa erre a Szent László Gimnázium esete is, amely a kormánnyal való aláírást követően kilépett a Pedagógusok Szakszervezetéből (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetébe (PDSZ) lépett át – tette hozzá Benedek Iván.

Benedek Iván hangsúlyozta, hogy tűrhetetlen az az állapot, amelyben jelenleg a pedagógusok vannak. Például a három pedagógus szakszervezet és a kormány által aláírt szerződésben a minimális kötelező óraszám megjelenik, azonban pontosítva nincsen, így ez alkalmat adhat arra, hogy bármikor megváltoztassák ezt a számot.

A PDSZ és a Magyar Szolidaritás Mozgalom együttműködése Benedek Iván elmondása alapján abban áll, hogy oktatási és ezen belül szakoktatási ügyekben egyeztetik álláspontjukat, valamint támogatják egymás akcióit. Ezen kívül úgy véli, hogy a sztrájk egy eszköz. Ha a kormány érzi a sztrájkok nyomását, akkor úgy érezheti, hogy mögötte nagy embertömeg áll, és akkor könnyebben kényszeríthető meghátrálásra.

Székely Sándor, az együttműködési szerződés aláírása alkalmából szervezett sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy miért nem párt a Magyar Szolidaritási Mozgalom, azt válaszolta, hogy ez alapvetően egy mozgalom, melynek célja megdönteni a kormány rezsimjét és ennek érdekében megmozdítani a társadalmat.

A sajtótájékoztatón újságírói kérdésre szóba került, hogy nincs e politikai vetülete a PDSZ-nek. A válasz az volt, hogy ugyanolyan távolságra állunk minden párttól, így nincs politikai vetülete a szervezetnek, azonban hozzátette, hogy a jövőben adott esetben ez az irány sincsen kizárva.

CCO info / Révész Andrea