EU kommunikációs agrárkampány

Az EU útjára inditotta a közös agrárpolitika létrejöttének ötvenedik évfordulójáról megemlékező kommunikációs kampányt.

Kezdetét vette az Európai Bizottság CAP@50 címet viselő kommunikációs kampánya, amelynek középpontjában az európai integráció sarokkövének számító közös agrárpolitika (KAP) létrejöttének ötvenedik évfordulója áll.

A KAP öt évtizede biztosítja az európai polgárok számára a biztonságos élelmiszer-ellátást és a vidéki térségek életképességét. Az egy éven át tartó kommunikációs kampány számos kezdeményezést foglal magában: többek között interaktív weboldal indul, vándorkiállítás nyílik, különböző audiovizuális és nyomtatott ismertető anyagok jelennek meg, és számos rendezvényre is sor kerül majd Brüsszelben, illetve az Európai Unió tagállamaiban. A weboldal magyar nyelven, ide kattintva elérhető.

„2012 különösen fontos év számunkra, hiszen amellett, hogy felidézzük az elmúlt ötven év eseményeit, a közös agrárpolitikát érintő új reform kapcsán egyúttal előre is tekintünk” – nyilatkozta Dacian Cioloş mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos.

„1962-ben az európaiaknak leginkább a megfelelő mennyiségű élelmiszer előállítása okozott fejtörést. Az élelmiszer-ellátás biztonsága ma is fontos ugyan, de megjelentek új, például az éghajlatváltozáshoz vagy a természeti erőforrások fenntarthatóságához kapcsolódó aggodalmak is. A mostani kampány e folyamat áttekintésében is segítséget nyújt majd.”

 

 

A „Partnerség Európa és a gazdálkodók között” alcímet viselő CAP@50-kampány, az uniós intézmények Brüsszelben megtartott közös rendezvényének keretében vette kezdetét. Az esemény százötven meghívott vendég – közöttük a KAP létrehozásában, alakításában, illetve jelenlegi megreformálásában fontos szerepet vállaló uniós politikusok, egykori mezőgazdasági biztosok és más érdekeltek – részvételével zajlott.

A 2012. év folyamán számos uniós és tagállami szintű rendezvényt tartanak majd, emellett tavasszal útjára indul a témát bemutató vándorkiállítás, amely több uniós intézményben és tagállamban is látható lesz.

A 22 nyelven elérhető, 50 éves a KAP címet viselő interaktív weboldalon megtekinthető a mezőgazdaság és a mindennapok kapcsolatát bemutató kisfilm, valamint Dacian Cioloş mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosnak a közös agrárpolitika ötven évéről szóló előadása is. A kampány honlapja folyamatos tájékoztatást nyújt majd az Európa-szerte megrendezésre kerülő különböző eseményekről.

 

Forrás: Európai Bizottság – Sajtóközlemény