EU üzenete: "Segítsen nekünk, hogy érvényt szerezhessünk jogainak!"

Az EU állampolgárai segítségét kéri: “Kérjük, mondja el, milyen problémákba ütközött, amikor tanulás, üdülés, munkavállalás vagy letelepedés céljából egy másik EU-országba utazott.”

 

 

 

Segítsen nekünk, hogy érvényt szerezhessünk jogainak!

A Bizottság arra törekszik, hogy érvényt szerezzen azoknak a jogoknak, amelyek az uniós polgárokat megilletik. Szeretnénk ezért megtudni, milyen tapasztalatai vannak Önnek e jogok gyakorlásával kapcsolatban.

Örömmel fogadjuk, ha elmondja véleményét arról, miként lehetne felszámolni azokat az akadályokat, amelyekkel akkor szembesült, amikor például munkát vállalt vagy tanulmányokat folytatott egy másik uniós országban.

Kérjük, ossza meg velünk gondolatait a kérdésről, és vegyen részt az uniós polgárokat megillető jogokkal kapcsolatos konzultáción. (A konzultáció 2012. szeptember 9-én zárul.) A polgárok tapasztalatai és ötletei segítségünkre lesznek az uniós polgárságról szóló következő jelentés kidolgozásában, amely 2013-ban lát majd napvilágot.

Az előző jelentés 25 intézkedésjavaslatot tartalmaz, melyek megvalósításával az EU elérheti, hogy a polgárokat megillető jogok jobban érvényesüljenek a mindennapi életben. A javaslatok megvalósítása már folyamatban van. Az intézkedések között említhetjük a gépjárművek más uniós országban történő bejegyzésével kapcsolatos bürokrácia csökkentéséért, valamint a több uniós országot érintő örökösödési ügyek kapcsán felmerülő adózási problémák megoldása érdekében tett lépéseket.

Az uniós polgárokat megillető jogok

Az uniós országok állampolgárai az EU polgárai is egyben. Az állampolgársághoz fűződő jogok mellett ezért további jogok illetik meg őket, melyeket az EU szerződései garantálnak számukra, és amelyeknek tiszteletben tartását mind a 27 tagállam vállalta.

  • az EU területén bárhova utazni és bárhol letelepedni;
  • ugyanolyan bánásmódban részesülni, mint amilyenben a többi uniós polgár részesül (tehát nem érheti hátrányos megkülönböztetés az állampolgársága miatt);
  • szavazni és jelöltként indulni a helyhatósági és az európai parlamenti választásokon, függetlenül attól, hogy az EU melyik országában él;
  • egy másik uniós ország nagykövetségétől vagy konzulátusától segítséget kapni (ha az Ön hazájának nincs ott képviselete) ugyanúgy, mint a szóban forgó uniós ország állampolgárainak;
  • probléma esetén az Európai Parlamentnek petíciót benyújtani, illetve panaszával az Európai Ombudsmanhoz fordulni;
  • a polgári kezdeményezés révén más uniós polgárokkal összefogva új uniós jogszabály kidolgozását kérni.

A fentieken kívül az uniós polgárokat további jogok is megilletik, köztük a fogyasztói jogok, amelyek védelmet nyújtanak azoknak a vásárlóknak, akik más uniós országokban vagy az interneten vásárolnak termékeket.

Forrás: ec.europa.eu