Európa a sajtószabadságért!

A Magyarországi Európa Társaság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Milla Egyesület és a Délkelet-európai Médiaközpontok Hálózatának koalíciója 2013. február 28-án közös kampányt indít a sajtó szabadságáért.  A magyarországi kampány a napokban elindított „Európai polgári kezdeményezés a sajtó sokszínűségéért” nemzetközi aláírás-gyűjtési akció része.

Az európai polgári kezdeményezés lehetősége a Lisszaboni Szerződés jelentős újítása, mely lehetővé teszi, hogy az európai állampolgárok közvetlenül fordulhassanak az európai intézményekhez európai szintű jogszabálymódosítása vagy új európai jogszabály megalkotása érdekében. Az Európai polgári kezdeményezés a sajtó sokszínűségéértaz első ilyen akció, amelyben magyar szervezetek is részt vesznek. A kampányban részt vevő szervezeteknek közösen egymillió aláírást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy a beadványt az Európai Bizottság megtárgyalja.
Az országok között méretarányosan oszlik el, hogy mennyi aláírást kell összegyűjteniük. Magyarországról 2013 októberéig 16.500 támogatóra van szükség.

A magyarországi kampány középpontjában a sajtószabadságot súlyosan csorbító Médiatanács megszüntetése áll. Az Európai Unióban közös, minden tagállamot kötelező szabálynak kell előírnia, hogy a médiatestületekben egyetlen politikai vagy más társadalmi csoportnak sem lehet meghatározó befolyása.
A sajtószabadságért folytatott kampányban Magyarországon kívül Belgium, Bulgária, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Olaszország,  Portugália, Románia és Spanyolország vesz részt. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke már biztosította támogatásáról a résztvevő szervezeteket, és aláírta a petíciót.

A kezdeményezést az Európai Unió intézményeinél héttagú nemzetközi civil bizottság képviseli, amelynek magyar tagja Molnár Péter, aki egy belga és egy olasz szakértővel együtt szövegezte a kezdeményezés beadványát.
A sajtótájékoztatón bemutatjuk azt a weboldalt, ahol a petíciót alá lehet írni, ahol az összes résztvevő ország az online aláírásokat gyűjti, és ahol folyamatosan tájékozódni lehet a résztvevő országok sajtószabadsággal kapcsolatos híreiről, kampányeseményeiről.

A sajtó sokszínűségét megvalósítani kívánó összeurópai kezdeményezés célja, hogy az Európai Bizottság egészítse ki a médiára vonatkozó irányelvet, vagy alkosson új irányelvet a sajtó sokszínűségének védelmében, a médiatestületek feletti meghatározó befolyás, valamint a média és a hirdetési szektor területén való túlzott tulajdonkoncentráció kizárására.
Az aláírásgyűjtésen túl a résztvevő hazai szervezetek célja, hogy a polgárok minél szélesebb körét tájékoztassák a sajtószabadság megsértésének eseteiről, és hogy felhívják a figyelmet arra, hogy milyen következményekkel jár a sajtószabadság magyarországi korlátozása.

A kampány szervezői örömmel fogadják magánszemélyek, civil szervezetek és a sajtó támogatását az aláírások gyűjtésében és a kampány minél szélesebb körben történő megismertetésében.
Az Európai Bizottság hivatalos közleménye a kezdeményezésről ide kattintva elérhető.

Hegedűs István, a Magyarországi Európa Társaság elnöke
Molnár Péter, a Milla (Egymillióan a magyar sajtószabadságért) Egyesület képviselője, a Közép-európai Egyetem
Média és Kommunikáció Kutató Központjának egyik alapító kutatója
Orbán Sándor, a Délkelet-európai Médiaközpontok Hálózatának ügyvezető igazgatója
Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője, egyetemi docens PTE ÁJKA CCO Magazin korábban már közölte a felhívást, amely ide kattintva elolvasható.

A kezdeményezéshez itt lehet csatlakozni.