Európai kiválósági díj az EU biológiai sokféleség kampányának

Európai kiválósági díjban részesült az Európai Bizottságnak a biológiai sokféleség csökkenésével kapcsolatos figyelemfelkeltő kampánya. A kommunikációs szakmában rangosnak számító díj, melynek díjazottjait egy vezető kommunikációs szakemberekből álló harmincfős zsűri választja ki, a kommunikációs szakemberek kiemelkedő teljesítményét hivatott elismerni.

A Bizottság kezdeményezése a díjat a „környezetvédelem és ökológia” kategóriában kapta. A kampány, amelynek középpontjában egy vírusfilm és a „mindannyiunk ügye” szlogen áll, szerte a kontinensen több millió európait szólított meg, illetve fog megszólítani a következő évig.

Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa ezt mondta: „Nagy örömömre szolgál, hogy ennyi figyelmet kap ez a kampány. A biológiai sokféleség csökkenése az egyik legkomolyabb probléma, amellyel ma világszinten szembe kell néznünk, és ráadásul olyan probléma, amely önmagától nem fog megoldódni. A miénkhez hasonló kezdeményezések óriási jelentőségűek, hiszen a fiatalok nagyon fontos nyomásgyakorló csoportot alkotnak. Ők azok, akiket a legjobban fog érinteni a biodiverzitás csökkenése, ezért a legnagyobb figyelmet az ő hangjuk érdemli.”

A kampánynak, amely az EU összes nyelvén látható, hatalmas sikere volt. A kezdeményezés a biológiai sokféleség belső kölcsönhatásaira igyekszik ráirányítani a közönség figyelmét, üzenete a veszteség gondolata körül forog, és meghökkentő, a bűntettek áldozatai köré rajzolt vonalakat idéző képi eszközökkel él. Az élő eseményeken és a biológiai sokféleséggel kapcsolatos „éles” rendezvényeken ezrek vettek részt. A kezdeményezés honlapjának – www.mindannyiunkugye.eu – több mint 3,5 millió látogatója volt, a vírusvideót  – http://www.youtube.com/watch?v=drd-Bs4jtf8&feature=related –  legalább 1,5 milliószor tekintették meg, míg a biodiverzitással foglalkozó Facebook-alkalmazás több mint 55 000 aktív felhasználót, a kampány Facebook-oldala, a http://en-gb.facebook.com/apps/application.php?id=346348816000 pedig mintegy 20 000 „rajongót” tudhat magáénak.

Az európai kiválósági díjak
Európai kiválósági díjban iparvállalatoknál, tanácsadó szervezeteknél, egyesületeknél és civil szervezeteknél dolgozó olyan pr-, marketing-, kommunikációs és arculattervező szakemberek részesülhetnek, akik 2010-ben kivételes képességekről tettek tanúbizonyságot. Idén az összes kategóriát figyelembe véve 1400 pályamű versengett egymással, a környezetvédelmi kategória szűkített listáján pedig öt film szerepelt. A zsűri tagjai pr-cégek és multinacionális vállalatok irányító testületeiből és felső vezetéséből, az egyetemekről, valamint a kormányszóvivők közül kerülnek ki.

Forrás: europa.eu