Európai Örökség cím

Az EU kulturális miniszterei megállapodtak az „Európai Örökség” címről, amelyet az Európai Unió történelmének és fejlődésének emléket állító helyszíneknek fognak odaítélni. Az első európai örökség helyszíneket 2013-ban fogják bejelenteni.

 

Andrula Vasziliu, az oktatásügyért, kultúráért, többnyelvűségért és ifjúságpolitikáért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Az Európai Örökség címnek az a célja, hogy többek, különösen a fiatalok figyelmét felhívja közös történelmünk európai vetületére. Bizonyos vagyok abban, hogy ez az idegenforgalomra és a gazdaságra is kedvező hatással lesz.”

A 2013–14-es időszakban a tagállamok négy helyszínt javasolhatnak a címre. A jelöléseket független szakértők értékelik, és a jelöltek közül ők választják ki az Európai Örökség cím viselésére jogosultakat. 2015-től a kiválasztás kétévente történik majd. A tagállamok alkalmanként nem több mint két helyszínt jelölhetnek, a szakértők pedig országonként legfeljebb egy helyszínt választanak ki. A programban való részvétel önkéntes.

Az Európai Örökség cím a már meglévő kezdeményezéseket, pl. az UNESCO Világörökségi Listáját egészíti ki. A cím odaítélése az építészeti érték vagy a szépség helyett az európai szimbolikus jelentőség, és az ott zajló oktatási tevékenység alapján fog történni.

Az Európai Bizottság tavaly márciusban tette közzé az Európai Örökség címre vonatkozó javaslatát, és a vonatkozó kritériumokat az Európai Parlament és a Tanács véglegesítette. A Tanács várhatóan júliusban, a Parlament pedig idén ősszel hoz alakszerű határozatot a kezdeményezés elfogadásáról. Az ehhez kapcsolódó előkészítő munkálatokat a következő 18 hónap során végzik, az első kiválasztási eljárásra 2013-ban kerül sor.

A Bizottságnak a címmel kapcsolatos javaslata Renaud Donnedieu de Vabres francia kulturális miniszter 2006-os kormányközi kezdeményezésén alapul. Eredetileg 18 tagállam vett benne részt, amelyek aztán egyértelműbben meghatározott célkitűzésekkel és kritériumokkal rendelkező, az Unió egészére kiterjedő kezdeményezéssé kívánták bővíteni a programot. „Teljes értékű uniós kezdeményezésként az Európai Örökség cím hitelessége, ismertsége és elismertsége is növekszik majd”, tette hozzá Vasziliu biztos.

Az új uniós címre az a 68 helyszín is pályázhat, amelyeknek azt a korábbi rendszer keretében ítélték oda. Ezek között van például az EU alapító atyjának, Robert Schumannak a franciaországi Scy-Chazelles-ben található otthona, valamint a gdanski hajógyár Lengyelországban, ahol a hidegháborút követően a kontinenst végül egyesítő eseményeket kiváltó Solidarność nevű független szakszervezet megalakult.

 

Forrás: Europa.eu