Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj

Jelentkezni lehet a harmadik Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjért kitűzött versenyen való részvételre. A díjat azért hívta életre a Bizottság, hogy tudatosítsa az egészség kérdésének fontosságát a 27 tagállam legjobb, egészségügyi témában publikáló újságíróinak bemutatásán keresztül.

 

Az előző két alkalomhoz hasonlóan a díj harmadszorra is az „Európa a betegekért” témakörhöz kapcsolódik, amely ettől az évtől kezdődően a gyógyszerek témájával bővül. A verseny győztese 6000 euró összegű, második és harmadik helyezettje pedig 2 500 , illetve 1 500 eurós pénzdíjban részesül. Az év újdonsága egy 3000 eurós különdíj, amelyet egy olyan cikknek ítélnek majd oda, amely a dohányzás egészségkárosító hatását mutatja be.

Az Egészségügyi Újságírói Díjért kitűzött versenyen több mint 700 uniós újságíró vett részt eddig. Cikkeik azt mutatják be, hogy milyen hatást gyakorolnak az egészségügyi kérdések az európai emberek mindennapjaira. A Bizottság meg van győződve arról, hogy ezt az évet is új tehetségek fogják fémjelezni, és ismét a figyelem központjába helyeződnek a polgárok és a betegek egészséggel kapcsolatos nézetei, illetve aggodalmai.

A felhívás keretében az újságírók az „Európa a betegekért” kampány egy vagy több témakörében nyújthatnak be cikkeket.

A Bizottság kezdeményezésére idén a gyógyszerek területe is bekerült a verseny eddigi témakörei közé, melyek a következők: határokon átívelő egészségügyi ellátás, ritka betegségek, egészségügyi dolgozók, betegbiztonság, szervadományozás és szervátültetés, rák, influenza elleni védőoltás, az antibiotikumok körültekintő alkalmazása, mentális egészség, Alzheimer-kór és egyéb demenciák, valamint a gyermekkori immunizáció. A cikkek figyelmének központjában a betegeknek kell lenniük.

Ezen kívül a Bizottság különdíjban fogja részesíti azt a cikket, amely a dohányzás emberi egészségre gyakorolt hatását, valamint a dohány és a nikotin emberi szervezetet károsító szerepét legjobban mutatja be.

Részvételi szabályok

A versenyben kizárólag a 27 EU tagállamának 18. életévüket betöltött állampolgárai vagy lakosai vehetnek részt.
Minden pályázó legfeljebb két cikket nyújthat be. Társszerzők közös indulására is van mód, amennyiben a csapat tagjainak a száma nem haladja meg az öt főt.
Pályázni az EU hivatalos nyelveinek valamelyikén íródott, hivatalosan megjelent − nyomtatott vagy online − cikkel lehet.
A cikk terjedelme − szóközökkel − nem haladhatja meg a 20 000 karaktert.
A részvétel további szabályaikról és feltételeiről a pályázati weboldal ad tájékoztatást.

A győztesek kiválasztása és díjazása

Minden tagállam felállít egy újságírókból és egészségügyi szakemberekből álló tagállami zsűrit, amely az Európai Bizottság képviselőjének elnökletében kiválasztja az adott nemzeti döntőst.
Ezt követően egy európai uniós zsűri a 27 nemzeti jelölt közül kiválasztja a három uniós győztest és a különdíj nyertesét. A 27 döntős 2012 elején meghívást kap Brüsszelbe egy uniós egészségügyi médiaszemináriumra, amelyet díjátadó fog követni.

Az előző díjnyertesek

Az első Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjat egy francia újságírónő, Estelle Saget nyerte „La schizophrénie expliquée aux parents” („A skizofréniáról a szülõknek”) című, a „L’Express”-ben publikált cikkével.

Az második Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díj győztese két olasz újságíró, Gianluca Ferraris és Ilaria Molinari lett. A „Panorama”-ban megjelent, „Ladri Di Speranza” (Reménytolvajok) című cikkük olyan „klinikákra” hívja fel a figyelmet, amelyek drága, ugyanakkor tudományosan megalapozatlan terápiákat kínálnak krónikus betegségben szenvedő, kiszolgáltatott helyzetben lévő betegeknek.

Az Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjat és az „Európa a betegekért” kampányt a Bizottság a 2008–2013-as időszakra szóló, második közösségi egészségügyi program költségvetéséből finanszírozza. A versenyben való részvételre vonatkozó egyéb szabályok és feltételek a honlapon olvashatók.

A cikkek beküldéséhez, valamint a Európai Uniós Egészségügyi Újságírói Díjjal kapcsolatos további információkért kérjük, látogasson el következő weboldalra: http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2011/index_hu.htm

Forrás: Europa.eu