EUROPE DIRECT információs szolgáltatás

Az Európai Bizottság képviseletei 2012. május és július között minden tagországban ajánlati felhívást tesznek közzé, hogy kiválasszák a Europe Direct információs központok harmadik generációját 2013. január 1-jétől működtető szervezeteket..

A EUROPE DIRECT az Európai Bizottság által létrehozott és támogatott információs szolgáltatás, melynek küldetése, hogy az állampolgárokat lakóhelyükhöz közel és saját anyanyelvükön tájékoztassa európai uniós kérdésekben. A szolgáltatást igénybe veheti az ingyenesen hívható EUROPE DIRECT telefonvonalon keresztül (00-800 67891011) vagy megkeresheti az Önhöz legközelebbi információs irodát.
A jelenlegi Europe Direct információs központokat a www.europedirect.hu honlapon lehet megtekinteni.

Az átfogó cél továbbra is az, hogy egy földrajzilag kiegyensúlyozott hálózat segítségével a vidéki és városi polgárok egyaránt könnyen jussanak az EU-val kapcsolatos információkhoz.
A 2012 végéig tartó támogatási időszakban a támogatás nagysága irodánként és évenként 12 000 és 25 000 euró között van, amely az iroda működési költségeinek maximálisan 50%-át fedezi. A másik 50%-ot a befogadó szervezetek adják.

Mivel a támogatások az Európai Unió terhére történő kiadást jelentenek, ezért a jogalapot jelentő jogszabály elfogadásáig nem ítélhetők oda, és a költségvetésnek a költségvetési hatóság általi jóváhagyásától is függnek. A leendő ajánlati felhívásoknak ez a bejelentése az eljárást megelőzően jelenik meg, és semmiféle kötelezettséget sem ró az Európai Bizottságra.

A Europe Direct információs központokat ajánlati felhívással kiválasztott befogadó szervezetek működtetik, országos szinten pedig az Európai Bizottság képviseletei irányítják őket. A befogadó szervezetek rendkívül változatosak lehetnek: országos, megyei és helyi szervek, civil szervezetek, könyvtárak stb.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete 2012. május és július között ajánlati felhívást fog megjelentetni olyan szervezetek kiválasztására, amelyek alkalmasak a Europe Direct információs központok néven ismert nyilvános tájékoztatási irodák működtetésére.

Forrás: EU Magyarországi képviselete