Február 8. a Biztonságosabb Internet Napja

Az Európai Bizottság a 2011. évi „Biztonságosabb internet” nap alkalmából bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdeményez az IKT-ágazattal és a gyermekvédelmi szervezetekkel annak ösztönzése céljából, hogy olyan, egyre biztonságosabb termékek kerüljenek a piacra, amelyek nagyobb védelmet képesek nyújtani az internetező gyermekek számára.

A Bizottság továbbá hamarosan felülvizsgálja a kiskorúak számára az audiovizuális médiában és az interneten biztosítandó védelemről szóló 2006. évi ajánlást, valamint a fiataloknak a káros tartalommal rendelkező videojátékokkal szembeni védelméről szóló 2008. évi közleményt. A gyerekek egyre fiatalabb korban kezdik el használni az internetet, és nem csak számítógépen, hanem játékkonzolon és mobiltelefonon keresztül is csatlakoznak a világhálóra. A 15–16 év közötti európai fiatalok több mint 82%-ának, és a 9–16 év közöttiek 26%-ának van profilja a közösségépítő weboldalak valamelyikén. A „Biztonságosabb internet” nap alkalmából világszerte több mint 65 országban rendeznek programokat. Az eseményt, melynek szlogenje: „Az internet több mint játék, az életedről van szó!”, a szülők és gyermekeik biztonságos internethasználatának elősegítését célzó „Biztonságosabb Internet” elnevezésű uniós program támogatja. A gyermekek online biztonsága kiemelt helyen szerepel az európai digitális menetrendben.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A szülők számára nehéz feladatot jelent, hogy folyamatosan felügyeljék a gyermekek biztonságos internethasználatát, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a fiatalok ma már nem csak számítógépen, hanem okostelefonon és játékkonzolon keresztül is használják az internetet. Ennek következtében nagyobb felelősség hárul az IKT-ágazatra, amelynek olyan termékeket és szolgáltatásokat kell kifejlesztenie, amelyek védelmet nyújtanak a gyermekeknek, és felkészítik őket a biztonságos internethasználatra. A közösségépítő weboldalakkal és a mobilszolgáltatókkal való együttműködésünk eredményes volt. Most az IKT-ágazat egészét szeretnénk felkérni arra, hogy vegyenek részt a gyermekek biztonságos internethasználatát célzó együttműködésben.”

A fiatalok által használt technológiákkal kapcsolatos változások nyomán a Bizottság – az internetező gyermekek védelmének fokozása érdekében – új munkacsoportokat hoz létre és új ágazatokkal fog tárgyalni. A Bizottság a mobiltelefonok és játékkonzolok gyártóit, az internetszolgáltatókat, a közösségépítő weboldalak működtetőit, a mobiltelefonos alkalmazásokat és tartalmakat szolgáltató cégeket, a fogyasztóvédelmi szervezeteket, kutatókat és a gyermekvédelmi szervezeteket arra kéri fel, hogy vegyenek részt az együttműködési platformban. A párbeszéd a „Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!” elnevezésű megállapodás, és A fiatal tizenévesek és a gyermekek biztonságosabb mobiltelefon-használatáról szóló európai keretmegállapodás eredményeire épít.

A közelmúltban végzett összeurópai felmérés szerint a gyermekek egyre több időt töltenek a világhálón és az internetezés egyre „személyesebbé” válik: minden harmadik gyermek ugyanis mobiltelefonon, minden negyedik pedig játékkonzolon keresztül csatlakozik az internetre. A 13 és 16 év közötti fiatalok több mint fele a saját szobájában számítógépezik.

Ugyanakkor a 9–16 év közöttiek 59%-ának van profilja a közösségépítő weboldalak valamelyikén, bár ez az arány országonként eltérő: Hollandiában 80%, míg Romániában 46%. A fiatalok 26%-ának teljesen „nyilvános” a profilja: ez az arány az Egyesült Királyságban a legalacsonyabb (11%), és Magyarországon a legmagasabb (54%). A gyerekek 14% a lakcímét és a telefonszámát is feltünteti profiljában.

A 2011. évi „Biztonságosabb internet” nap célja felhívni a fiatalok figyelmét arra, hogy az, amit az interneten csinálnak, valódi életükre is hatással lehet, még akkor is, ha a világhálón egy kitalált figura bőrébe bújnak vagy felhasználónévvel interneteznek. A „Biztonságosabb internet” napot, amelyet az INSAFE figyelemfelkeltő központok hálózata szervez, az EU a Biztonságosabb Internet Program keretében 55 millió euróval támogatja. Az eseményre 2004 óta minden évben sor kerül: Európa- és világszerte több mint 65 országban rendeznek ez alkalomból programokat.

Idén Írországban kutatási projekt indul a gyermekek internetezési szokásairól, Bulgáriában pedig egy olyan segélyvonal kezdi meg működését, amely a fiatalok, a szülők és a tanárok számára személyre szabott tanácsadást nyújt az online biztonság témájában. A francia iskolák egész februárban kifejezetten e témával foglalkozó műhelytalálkozókat tartanak. Spanyolországban a rendőrség, a madridi önkormányzat és több vállalat megállapodást fog aláírni, amelynek keretében közös képzéseket szerveznek majd az internetes kockázatoknak kitett kiskorúak és szüleik számára. Magyarországon, Lettországban, Görögországban és Hollandiában pedig átadják a legjobb, gyermekeknek szóló online tartalomért járó díjakat.

Forrás: Europa.eu